Politika

žene u politici

Ove godine više žena na izborima, a kakve su im šanse u muškom društvu?

Ove godine više žena na izborima, a kakve su im šanse u muškom društvu?

Odluku da izađu na lokalne izbore i ponude svoje programe biračima, donio je niz političarki koje dobro kotiraju u svojim sredinama, takav je slučaj i u Zadru

Media Servis analizira kakve su im šanse i znači li porast broja žena kandidatkinja da napredujemo kao društvo?

"Prvo cinična napomena - veći broj žena se pojavljuje na točkama gdje je moć manja, dakle ne na državnoj razini nego na lokalnoj i to je komplementarno s padom broja žena u Saboru i Vladi što je već dugo na djelu" , primjetio je analitičar Žarko Puhovski. U Zagrebu je najveća gužva - Milana Bandića s trona pokušat će skinuti Anka Mrak Taritaš, Sandra Švaljek koje imaju ozbiljne šanse, i Bruna Esih, kojoj naš sugovornik ne daje šanse, i za koju kaže da Plenkoviću i ostalim želi pokazati koliko je jaka desnica unutar desnice. HNS-ovka i nezavisna Švaljek dobro prolaze u anektama, a poruke biračima uputile su i u intervjima Media servisu: "Ja imam viziju i ideju i spremna sam zaista za to, ja to kažem, malo i dobiti po bubrezima, i izdržati i istrpjeti i istrpjeti kritike", poručila je Mark Taritaš. " U svojim odlukama sam vrlo slobodna i takva ću biti i dalje kao gradonačelnica i mislim da je to najbolji recept za vođenje grada", rekla je Švaljek.

U atraktivnom Dubrovniku se natječe SDP-ova Tatjana Šimac Bonačić, dugogodišnja dogradonačelnica i bivša saborska zastupnica. Gradonačelnik Vlahušić iz HNS-a se zbog presude ne može natjecati. Profesor Puhovski: "Dvojbene su šanse Šimac Bonačić jer je na neki način pričuva obzirom da se čekala odluka Ustavnog suda u slučaju lex Vlahušić. Pitanje u kojoj mjeri može privući potporu koja bi dolazila Vlahušiću", smatra Puhovski.

Puhovski kaže da u većim gradovima zapadne Europe nije čest prizor da žene obnašaju vlast: "Većina velikih gradova tradicionalno ima muškarce za gradonačelnike. Ali istina je da se kod nas na dva mjesta žene mogu uplesti u veliku političku igru, ne samo gradsku - to je Zagreb, ako bi Mrak Taritaš ili Švaljek pobijedile Bandića i u Zadru ako bi Sabina Glasovac nakon dugo vremena oduzela Zadar HDZ-u".

Naime, u Zadru više neće biti Božidara Kalmete, HDZ-ovac je odlučio povući se. A SDP je kandidrao Sabinu Glasovac, prepoznatljivo lice na nacionalnoj razini. Ona podržava povećanje broja žena na lokalnim izborima. "Podržavam, neovisno o tome je li to rezultat inicijative žena koje su se odlučile izložiti i preuzeti inicijativu u svoje ruke ili je to rezultat da u onim sredinama gdje je to teško, žene su te koje su spremne podmetnuti leđa. To će biti prekretnica u političkom životu i da nakon toga nećemo svjedočiti trendovima kako nazadujemo", rekla je Glasovac Media servisu.


Reci što misliš!