Politika

Hollande poziva Francuze da pokažu da je demokracija jača od svega

Hollande poziva Francuze da pokažu da je demokracija jača od svega
AP

Francuski predsjednik u odlasku Francois Hollande pozvao je u nedjelju birače da "pokažu da je demokracija jača od svega", glasujući tijekom jutra u prvom krugu predsjedničkih izbora.

"Za Francuze, mislim da je najbolja poruka koju mogu poslati ta da pokažu da je demokracija jača od svega", rekao je Hollande, koji je glasao u Tulleu, svojem bivšem izbornom uporištu u središtu zemlje.

Na izbore se do 12 sati odazvalo 28,54 posto birača, malo više nego 2012. kada je odziv iznosio 28,29 posto u isto vrijeme, po podacima unutarnjih poslova. Na izborima 2007. do 12 sati odazvalo se 31,2 posto birača. Tada je pobijedio konzervativac Nicolas Sarkozy.

Odziv birača bit će od ključne važnosti za rezultat izbora koji su jako neizvjesni. Ankete su pokazivale da će biti malen, kao i da je puno birača neodlučno.

Na izborima se natječe 11 kandidata, a četvero ih ima izglede za prolazak u drugi krug 7. svibnja.

Većina anketa daje malu prednost kandidatu centra Emmanuelu Macronu pred čelnicom krajnje desnice Marine Le Pen, a slijede ih konzervativac Francois Fillon i radikalni ljevičar Jean-Luc Melenchon. Socijalist Benoit Hamon ima vrlo male izglede jer su Francuzi jako nezadovoljni socijalistom Hollandeom.

Francois Fillon glasao je tijekom prijepodneva u Parizu strpljivo čekajući na red za glasanje na biračkom mjestu zajedno s brojnim biračima.

Emmanuel Macron glasao je zajedno sa suprugom Brigitte u Le Touquetu, ljetovalištu sjeverno od Pariza, u istoj zgradi u kojoj se par skoro prije deset godina vjenčao.

Marine Le Pen glasala je u Henin-Beaumontu na sjeveru zemlje, nekadašnjem rudarskom gradu koji je sada uporište njezine Nacionalne fronte.
 


Reci što misliš!