Politika

HDZ skuplja potpise za rušenje Bože Petrova, želi se stvoriti nova parlamentarna većina

HDZ skuplja potpise za rušenje Bože Petrova, želi se stvoriti nova parlamentarna većina
Goran Stanzl/PIXSELL

HDZ je počeo skupljati potpise za stvaranje nove parlamentarne većine, potvrdio je nakon sjednice kluba zastupnika te stranke Andrej Plenković. No, potpise bi mogao iskoristiti i za rušenje Bože Petrova s mjesta predsjednika Sabora, što bi se, neslužbeno doznajemo, trebalo odigrati već sljedeći tjedan

Klub zastupnika HDZ-a podržao je, rekao je nakon njegove sjednice Plenković, odluku o razrješenju tri Mostova ministra, ali i odluku da se ide u sastavljanje nove većine u Saboru. 'Ukoliko se slijed događaja narednih dana razvije na način da bi to u nekoj varijenti značilo nove izbore, svi članovi kluba spremni su na nove izbore', kazao je Plenković.

Potvrdio je da su se na sjednici kluba počeli prikupljati potpisi za sastavljanje nove većine.'Znate koliko klub HDZ-a ima zastupnika, a pridružit će nam se i drugi', rekao je Plenković.

Na pitanje ima li dovoljno potpisa za rušenje Bože Petrova s mjesta predsjednika Sabora, Plenković je kazao: 'Imat ćemo dovoljno potpisa za sve, za što god hoćete.'

Upitan hoće li ići na rušenje Petrova, Plenković je jasno dao do znanja: 'Ono na što mi idemo je stvaranje nove parlamentarne većine, a ta nova konfiguracija sigurno podrazumijeva i novog predsjednika Hrvatskog sabora.'

Hoće li to biti već sljedeći tjedan, upitali su novinari. 'Sve je moguće', kazao je Plenković. Kako neslužbeno doznajemo, HDZ će doista pokrenuti to pitanje sljedeći tjedan.

Iako u Mostu tvrde da njihovi ministri nisu razrešeni, za Plenkovića je ta priča gotova. 'Ustav i zakoni su jasni. Tko dobije mandat za sastavljanje vlade, tko da povjerenje ljudima za koje smatra da će pridonijeti programu Vlade, postaju ministri. Ako ja koji sam dao povjerenje nekome od ministara u svom radu dođem u situaciju da ministri koje sam ja izabrao izglasavaju javno, na televiziji, nepovjerenje njihovom kolegi, onda tu nema dilema. U istom trenutku ni ja nemam povjerenje u njih. Kada sam ja to potpisao i kada je ta odluka stupila na snagu, oni više nisu ministri u mojoj vladi', rekao je Plenković, dodavši kako ne postoji nijedan propis u državi koji bi zahtijevao supotpis predsjednika Sabora niti bilo kakvu odluku Sabora.

Međutim, supotpis je postojao kod razrješenja Gorana Marića kao ministra bez portfelja i kod Martine Dalić kada se mjenjalo ime ministarstva. 'Ono je bila proceduralna stvar, ovo je politička stvar. Ovo je stvar povjerenja i idem na direktnu primjenu ustavne odredbe', rekao je Plenković.


Reci što misliš!