Politika

lokalni izbori 2017

Predstavljeni kandidati za zamjenike Sabine Glasovac i prvi dio Izbornog programa

Predstavljeni kandidati za zamjenike Sabine Glasovac i prvi dio Izbornog programa

Koalicija SDP-a, HNS-a i HSS-a predstavila je danas na Trgu pet bunara prvi dio izbornog programa pod nazivom, „Zadar poduzetništva, znanja i tehnologija“ i „Zadar sporta“ te kandidate za zamjenike gradonačelnice, Kristijana Kovačevića i Erola Gašija.

Kovačević je predstavio dio programa vezan za gospodarstvo i poduzetništvo te naglasio:

- Jedan od naših prioriteta svakako će biti revizija poslovanja i racionalizacija troškova u svim gradskim poduzećima i javnim ustanovama, te stručno i odgovorno upravljanje istima. Sredstva koja će se ostvariti uštedom i sredstva iz EU fondova, koristit će se za poticanje poduzetništva, a posebno poticanje mladih poduzetnika i poduzetništva žena.

Kovačević je istaknuo kako je potrebno više ulagati u male poduzetnike i najavio osnivanje gradskog StartUp fonda. Programom je predviđeno i formiranje kataloga mogućih investicija u Zadar.

Kovačević se osvrnuo na problem sezonskog poslovanja.

- Naš grad je žrtva sezonskog poslovanja i jedna od mjera kojom želimo pomoći poduzetnicima je planiranje „fleksibilnog proračuna“. Takav dinamični proračun rasteretit će gospodarstvenike u vansezonskom periodu i stimulirati one koji održe cjelogodišnju poslovnu aktivnost.

Dotaknuo se i problema uvođenja poreza na nekretnine. „Poduzetnike treba maksimalno rasteretiti, ali umjesto toga ova Titanik Vlada je uvela harač u obliku poreza na nekretnine, što će poduzetnike dodatno opteretiti, jer prema nadležnom Zakonu, koeficijent namjere koji obuhvaća turistički smještaj, ugostiteljstvo i trgovinu može narasti do 6 puta, a u povijesnoj jezgri i do 12 puta. To ugrožava održivost turizma i trgovine u Zadru, a naročito na Poluotoku.

Nakon Kovačevića, Erol Gaši predstavio je dio programa pod nazivom „Zadar sporta“. Gaši je naglasio:

- Zadar je veliki sportski grad, ali je nedopustivo da neki kvartovi u gradu poput Plovanije nemaju adekvatan sportski prostor, igralište.  Velika je neorganiziranost u financiranju sportskih klubova gdje se ogromna sredstva u proračunu izdvajaju za klubove koji postoje samo na papiru. Naš cilj je transparentni rad Sportske zajednice Grada Zadra, koja mora sredstva dodjeljivati na krajnje transparentan način s jasnim kriterijima i procesom kontrole i nadzora.

Gaši se posebno osvrnuo na stanje u Košarkaškom klubu Zadar.

- Već preko mjesec dana čekam odgovor Grada oko stanja u KK Zadar, gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća skrivaju stvarno stanje u KK Zadru. To je nedopustivo, politika se mora maknuti iz KK Zadra. Naš cilj je zadržavanje 25% + 1 dionice kluba u vlasništvu Grada kako nitko bez odobrenja Grada ne može mijenjati ime ili sjedište kluba. KK Zadar se više ne može financirati isključivo sredstvima iz gradskog proračuna već se treba okrenuti privatnicima i privatnom kapitalu koji će ulagati u klub. Politika više neće kadrovirati u KK Zadar, kazao je.

Gaši se osvrnuo i na dio programa koji predviđa jaču ulogu grada u promoviranju sporta, a posebno kod djece i mladih te najavio da će Grad sufinancirati sportske aktivnosti učenika osnovnih škola iz obitelji slabijeg imovinskog statusa.

Zadru nudimo novu energiju

Kandidatkinja za gradonačelnicu Zadra, Sabina Glasovac izjavila je kako su Kristijan i Erol nova energija koja je potrebna gradu i da ima veliko povjerenje u obojicu.

- Zadru je potrebna nova energija i novi način upravljanja, ali prije svega poduzetnicima je potrebno omogućiti jednake šanse za projekte. NE smije se dogoditi nikad više da se prema jednima Grad odnosi kao majka, a prema drugima kao maćeha. Zadar može ponovno biti centar Dalmacije, ali samo ako se omogući prostor najboljima, koji su puni svježih ideja, znanja i energije.

Naš gospodarski program je okrenut prema ljudima i poticanju malog i srednjeg poduzetništva. Sveučilište mora biti generator razvoja Zadra i Grad mu mora biti podrška, a posebno u razvoju STEM područja. Grad mora osigurati ostanak mladih, a jedna od mjera je i gradnja najamnih stanova koji bi se mladima davali u najam po povlaštenim uvjetima.

Mladi će moći otkupiti stan za cijenu koja će biti umanjena za iznos plaćenih najamnina. Na taj način mladima osiguravamo da stvore svoj vlastiti životni prostor, a to je važna stavka u planiranju obitelji i ostanku u gradu. Ulagat ćemo u ljude – to je naš program za Zadar,  naglasila je Glasovac.


Reci što misliš!