Politika

neizručenje haradinaja

Zbog slučaja Haradinaj srbijanski dužnosnici bojkotirat će Francusku

Zbog slučaja Haradinaj srbijanski dužnosnici bojkotirat će Francusku
AP

Ministar rada istaknuo je da je Srbiji stalo do žrtava, do istine o ratnim zločinima, kao i do toga "da pravo nadvlada politiku", što se, kako je ocjenio, nije dogodilo

Srbijanski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin izjavio je u subotu da odluka francuskog suda o neizručenju kosovskog političara Ramusha Haradinaja ne može proći bez posljedica po međusobne odnose dviju zemalja.

Upitan o navodima tiska da je srbijanska vlada naložila svim državnim dužnosnicima, ravnateljima i službenicima javnih poduzeća da otkažu službena putovanja u Francusku i da u naredna tri mjeseca ne dogovaraju nikakav posjet toj zemlji, Vulin je za N1 rekao da je “vlada izrazila svoje stajalište o posljedicama po međusobne odnose”.

Ministar rada istaknuo je da je Srbiji stalo do žrtava, do istine o ratnim zločinima, kao i do toga "da pravo nadvlada politiku", što se, kako je ocjenio, nije dogodilo.

"Ne možete totalno pogaziti pravo, to učiniti na ovaj način, pokazati da je politika daleko iznad prava i da mislite da će se Srbija praviti kao da se ništa nije dogodilo, i da će okrenuti glavu i tolerirati kršenje međunarodnog prava", rekao je Vulin.

Prizivni sud u francuskom gradu Colmaru odbio je u četvrtak zahtjev Srbije za izručenje Haradinaja  koji je priveden 4. siječnja na teritoriju Francuske,  temeljem srpske tjeralice zbog ratnih zločina počinjenih tijekom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Srbija više nema pravo žalbe, a Haradinaj je oslobođen i vratio se na Kosovo.


Reci što misliš!