Politika

kriza u vladi

SDP i HNS za opoziv Dalić, Plenković: Nema krize, idemo dalje

SDP i HNS za opoziv Dalić, Plenković: Nema krize, idemo dalje
Goran Stanzl/PIXSELL

SDP nastavlja inicijativu protiv vlade Andreja Plenkovića. Nakon zahtjeva za smjenu ministra Zdravka Marića zbog uloge oko Agrokora, sada traže opoziv potpredsjednice Vlade i ministrice Martine Dalić

Premijer Plenković iz Bruxellesa i danas poručuje da će uskoro imati i novu većinu i nove ministre, a eventualnih izbora se ne boji.

Glavna tijela SDP-a potvrdila su zahtjev za opoziv potpredsjednice Vlade Martine Dalić.

Potez je najavio predsjednik stranke Davor Bernardić. ‘‘Zbog očitog evidentnog sukoba interesa, jer odvjetnička društva ovoj vladi pišu zakone. Ulovljena je s prstima u pekmezu. Dakle, isti obrazac ponašanja kod cijelog HDZ-a kad je neka imovina, novac na stolu. Onda su tu ljepljivi prsti, gladne oči i tuđi džep‘‘, poručio je Bernardić.

Optužbe na račun bivše ministrice financija za prikrivanje istine o Agrokoru te izbjegavanje poreznog nadzora kompanije, za MS komentirala je njena tadašnja šefica.

Bivša premijerka Jadranka Kosor rekla je kako nije imala direktan uvid u poslove Ministarstva financija. ‘‘Kad sam vodila Vladu nikakvih informacija o tome nisam imala, u smislu bilo kakvih problema. Dapače. I nikada nitko od mene iz Agrokora ništa slično nije tražio. Moja suradnja s ministricom financija jako dobra‘‘, rekla je Kosor.

Bernardić je poručio da je SDP spreman preuzeti odgovornost za Hrvatsku, pri tom ne štedeći Plenkovićev tim. ‘‘Ovo je vlada sukoba, interesa i sukoba interesa. Karamarkova vlada je bila najnesposobnija, ali u ovoj su dobili ozbiljnu konkurenciju.‘‘, rekao je Bernardić.

Zašto nisu krenuli u postupak opoziva samog premijera, odgovorio je potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin. Kaže, stvari treba rješavati kako dolaze. ‘‘Ponašanje vladajućih u oba ta slučajeva determinirat će sljedeće korake. Zasada kod Marića smo primijetili da je premijer spreman zažmiriti na kriminal. Vidjet ćemo kako će se postaviti u slučaju Dalić‘‘, rekao je Grbin.

Dok se taktiziranje nastavlja, SDP se okreće pripremama za nove izbore. Predsjedništvo je preuzelo ulogu izbornog stožera, a Bernardić najavio početak pregovora s partnerima. ‘‘Započinjemo strateške pregovore s našim koalicijskim partnerima. Prije svega s HSS-om, onda s HSU-om, a onda i sa ostalim strankama Narodne koalicije, dakle HNS-om, pa i sa IDS-om‘‘, poručio je Bernardić.

Premijer Andrej Plenković iz Bruxellesa je ponovio da će uskoro osigurati novu parlamentarnu većinu i da se ne boji potencijalnih izbora. Poručio je da inicijative za smjenu Marića i Dalić neće proći. ‘‘Kad naslikaju 67 glasova protiv bilo kojeg člana vlade onda ću na to odgovoriti", kazao je upitan na čiju podršku računa u Saboru. "Hrvatska je stabilna. Vlada će biti donekle rekonfigurirana, parlamentarna većina bit će osigurana. Čvrsto držim kormilo u rukama. Želim stabilnu zemlju, funkcionalnu vladu. Nikakve krize nema, idemo dalje‘‘, poručio je Plenković. U Mostu pozivaju premijera da dokaže parlamentarnu većinu.

 

 

 

 

 

 

Nakon potpisa HNS-a za rušenje Bože Petrova s mjesta predsjednika Sabora, predsjednik stranke Ivan Vrdoljak kaže da neće sudjelovati u stvaranju većine. ‘‘Glasat ćemo za opoziv HDZ-ove ministrice Dalić, za opoziv HDZ-ovog ministra Marića i za opoziv Mostovog predsjednika Sabora Petrova. Smatramo ih jednako odgovornim za političku, gospodarsku i financijsku krizu u koju su koalicijom HDZ-a i Mosta doveli Hrvatsku‘‘, rekao je Vrdoljak.

Nakon dulje medijske šutnje oglasio se i Zoran Milanović. Predsjednik posljednje Vlade koja je odradila puni mandat, u intervjuu za Novi list rekao je da zbog grčevite obrane jednog ministra trpi cijela država. ‘‘Takvim bi tipovima trebalo jasno reći: Marš van! Onima, pak, koji ih štite trebalo bi pokazati žuti karton kao opomenu pred isključenje.‘‘, poručio je Milanović. Dok HSU je, pak, prozvao Krešu Beljaka, a on opovrgnuo optužbu da dogovor s HDZ-om stoji iza otkazanog potpisivanja koalicije za izbore u Splitu i Splitsko-dalmatinsku županiju HSU-a, HSS-a, Laburista i HSLS-a. Beljak tvrdi odustao je HSU i da nema nikakav dogovor s Plenkovićem.

Na krizu vlasti osvrnuo se i predsjednik Reformista Radimir Čačić. ‘‘Mislim da su stvari jasne. Vlada će nastaviti s radom. Plenković nije Karamarko. Većina će biti formirana bez diletanata iz Metkovića koji pomišljaju da nešto znaju, osim nanositi štete Hrvatskoj‘‘, rekao je Čačić.

Milan Bandić uvjerava da neće uvjetovati podršku za novu većinu. ‘‘Nikad nisam ništa tražio. Ništa nije pred raspadom. Ovo će se presložiti narednih par dana. Podržat ćemo stabilnu i odgovornu vlast. Vidjet ćemo kako će se to razvijati. Trzavice međusobne unutar vlasti nisu dobre za Hrvatsku. Plediram na odgovorne da što prije to slože i da što prije počnemo raditi. Treba spasiti Imunološki zavod. Idući tjedan imamo sastanak na tu temu. To je prava informacija i želja‘‘, poručuje Bandić.

 

 

 


Reci što misliš!