Politika

priopćenje za javnost

Marjana Botić "zbog demonstracije sile" prijavila HDZ PU zadarskoj i Općinskom državnom odvjetništvu

Marjana Botić
Mladen Malik

Marjana Botić, kandidatkinja Akcije mladih i nezavisnih i MOST-a za gradonačelnicu Zadra, prijavila je zadarski HDZ Općinskom državnom odvjetništvu i PU zadarskoj i to "zbog uznemiravanja građana neprimjerenom demostracijom sile". Njezino priopćenj eprenosimo u cijelosti.

Dana 29.4.2017. na Narodnom trgu u Zadru prikupljali su se potpisi za kandidaciju gradonačelnika/župana na sljedećim lokalnim izborima. Vjerujem da su sve opcije ishodile dozvolu za isto. Željela bih stoga prijaviti teško uznemiravanje građana od strane stranke HDZ Zadar, koji su potpuno svjesni teške situacije na nacionalnoj razini gdje stranka HDZ vjerojatno provodi drzavni udar - umarširali, njih preko pedeset, svi u jednakim tamnim majicama, poredani u dvored na Narodni trg. 

Ta me situacija potresla, rastužila i uznemirila; mlađim članovima sam vikala: "Što to radite? Ovo je slobodan Trg!" To je bilo masovno okupljanje, nije bilo redara i nisu ih pratili djelatnici MUP-a kako je to uobičajeno i kod manjih okupljanja, kao sto je recimo bio okupljanje na Dan zena na istom Trgu koji sam suorganizirala u znak solidarnosti sa trgovkinjama. Toj stranačkoj vojsci HDZ-a još sam dovikivala vrlo uznemirena; "Niste sekta, ni vojska. Bižite dico, ne sudjelujte u ovome." 

Pokušala sam jednog jedinog kolegu, koji nije imao majicu povuci van iz stroja...zgrožena demostracijom sile i straha koju su širili na Trgu gdje je trebao biti praznik demokracije. Svoju zgroženost, uplašenost konotacijom, uznemirenost, tugu zbog svega sto je ta interesna skupina sposobna u obrani isključivo svojih interesa podijelila sam ne samo sa kolegama iz koalicije Akcije mladih i Mosta, nego i s kolegom Rudolfom Dvorskim pored kojeg sam stajala kada se ta svojevrsna okupacija Trga odvila i koji me čuo protestirati glasno protiv takvog divljačkog ulaska na Trg.

Zatim kolega Enio Meštrović kojem sam se požalila zašto odlazim ranije jer sam duboko rastužena da je nešto tako odurno netko u HDZ-u u ovom trenutku smislio, zatim g. Šenolu Selimoviću, uredniku Zadarskog lista kojeg sam srela dok sam uznemirena odlazila, a na kojeg sam apelirala da u ovim teškim trenucima za RH poziva uvijek na mir, dobronamjernost i oprez. 

Ovu prijavu pišem isprovocirana licemjernim obraćanjem (još) gradonačelnika Zadra Božidara Kalmete koji je prvomajsku akciju koalicije Akcije mladih i Mosta; čišćenja Centra Mocire od smeća, stakla i ostalih nečistoća - javno proglasio ilegalnom. I prijeti nam se službama jer je istina nismo prijavili budući je kolega iz Akcije mladih g. Rubeša i tako jedan od zaslužnijih sto je Centar Mocire bar donekle čuvan što može potvrditi i Kalmeta i nadležni gradski uredi.

Uspoređujući jučerašnju groznu i zastrašujuću demostraciju sile na jednom do tada slobodnom, živom, mediteranskom trgu ne mogu se oteti dojmu evociranja željeznih vremena sile koju su tada tek u formaciji sadašnji čelnici HDZ-a upijali u sigurnosnim službama bivše drzave kad sad mogu na takav grozan način demostrirati svoju "moć", silu ili što.

Molim vas da me obavijestite zašto masovno okupljanje HDZ nije prijavio i primjereno osigurao kao sto se javna okupljanja moraju jer to nije bilo prikupljanje potpisa nego prijetnja pitam se komu? Pri tome su organizirali tu jadnu mladež sve u iste majice i u stroju, vrlo zlosutno umarširali na Trg, pri čemu su oni u prvim redovima te sramne povorke bili stariji članovi i potpuno svjesni sto rade.


Reci što misliš!