Politika

ne zna

Trump komentirao hoće li započeti nuklearni rat sa Sjevernom Korejom

Trump komentirao hoće li započeti nuklearni rat sa Sjevernom Korejom
AP

Donald Trump rekao je kako vjeruje da predsjednik Kine pritišće Sjevernu Koreju koja radi na razvijanju svojeg programa oružja, a kada je upitan hoće li još jedan nuklearni test od strane Sjeverne Koreje značiti njegov vojni odgovor poručio je kako ne zna

"Ne znam...vidjet ćemo", odgovorio je predjednik.

U intervjuu za CBS koji će se emitirati danas Trump je rekao kako ne vi bio sretan ako Sjeverna Koreja nastavi s provođenjem testova nuklearnog oružja.  Rekao je i kako vjeruje da kineski predsjednik neće biti sretan, piše Independent.

Sjeverna Koreja provodi testove

Podsjetimo, Sjeverna Koreja je svoj zadnji test provela jučer. Testiranja koja provodi Sjeverna Koreja su zabranjena od strane UN-a jer se vjeruje kako su dio težnje Sjeverne Koreje za stvaranjem nuklearnog projektila koji bi mogao ciljati kopno SAD-a.
Do testiranja dolazi u doba velikih tenzija u regiji. Trump je poslao jednu podmornicu opremljenu nuklearnim oružjem kao i nosač aviona USS Carl Vinson u korejske vode.

Sjeverna Koreja je zaprijetila kako će im raznijeti podmornicu i nosač svojim oružjem ako se "samo pomaknu" više nego što je došetao ka njihovim vodama.

Važna su im i neuspjela lansiranja

Kako piše Independent, Moon Seong Mook, analitičar i bivši vojni dužnosnik iz Sjeverne Koreje izjavio je kako Sjeverna Koreja može doći do važnih otkrića čak i na onim projektilima čije lansiranje nije uspješno.

"Mogu testirati razne stvari, poput potiska motora ili proces odvajanja. Neuspjeh je neuspjeh, alii to ne znači da je lansiranje bilo beznačajno", poručio je.

Papa Franjo se također oglasio po ovom pitanju i poručio kako bi "dobar dio čovječanstva" bio uništen ako eskaliraju tenzije sa Sjevernom Korejom te je pozvao na diplomatsko rješavanje problema.

Pozvao je UN da predvodi pregovore.


Reci što misliš!