Politika

soči

Merkel i Putin nisu krili nesuglasice na zajedničkoj konferenciji za medije

Merkel i Putin nisu krili nesuglasice na zajedničkoj konferenciji za medije
AP Images

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u utorak u Rusiji istaknula kako Berlin i Moskva moraju nastaviti dijalog unatoč neslaganjima, no upravo su te nesuglasice bacile sjenu na njezin razgovor s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom

Na konferenciji za medije nakon susreta u crnomorskom ljetovalištu Sočiju u izjavama dvoje čelnika mogla su se čuti različita mišljenja o Siriji, Ukrajini, ruskom odnosu prema ljudskim pravima, te tvrdnjama da se Moskva upliće u izborne procese drugih država.
 
"Ja uvijek smatram da se razgovori moraju nastaviti čak i kad ima ozbiljnih razlika u stavovima", naglasila je njemačka kancelarka. 
 
"Morate nastaviti razgovore jer u drugom slučaju imate tišinu i sve manje i manje razumijevanja", smatra Merkel.
 
To je bio njezin prvi bilateralni posjet Rusiji otkad je 2014. ta zemlja anektirala ukrajinski poluotok Krim, što je pogoršalo odnose između Zapada i Moskve na razine neviđene od Hladnog rata. 
 
Njemačka ove godine predsjeda rotirajućim vodstvom grupe G20, pa se njemačka kancelarka u tu svrhu sastaje s ključnim državama u toj skupini najbogatijih svjetskih zemalja.
 
Upitana od novinara strahuje li da će Rusija širenjem lažnih vijesti pokušati utjecati na njemačke parlamentarne izbore koji se održavaju u rujnu, Merkel je zauzela čvrst stav. 
 
"Ja nisam anksiozna osoba, borit ću se na izborima na temelju svojih uvjerenja", rekla je Merkel, dodavši da će Nijemci odlučno boriti protiv svakog slučaja lažnih vijesti. 
 
Putin je na konferenciji ponovno odbacio tvrdnje da se Rusija miješala u američke predsjedničke izbore i da planira to činiti i u europskim političkim borbama.
 
Informacije koje govore da je Rusija radila na tome da za američkog predsjednika bude izabran Donald Trump su "glasine" koje su dio unutarnje političke borbe u Sjedinjenim Državama, istaknuo je ruski čelnik. 
 
"Mi se nikad ne miješamo u politički život i političke procese drugih država i ne želimo da se itko miješa u našu politiku i međunarodne procese", rekao je Putin.


Reci što misliš!