Politika

Lokalni izbori

Povratak otpisanih: Čačić, Čehok i Kerum vratili se u punoj snazi

Povratak otpisanih: Čačić, Čehok i Kerum vratili se u punoj snazi
PIXSELL

Rezultati izbora pokazuju da građani čini se vole povratnike i opraštaju im njihove prijašnje političke grijehe.

Nakon ovih lokalnih izbora na političku scenu vratila su se imena za koje se smatralo da ih više nećemo gledati na političkoj sceni. No, rezultati izbora pokazuju da građani čini se vole povratnike i opraštaju im njihove prijašnje grijehe.  

Zasigurno jedno od najvećih povratnika je Ivan Čehok, kandidat grupe birača koji je u u izborima za gradonačelnika Varaždina osvojio 41,09 posto nakon obrađenih svih biračkih mjesta. Alen Kišić iz koalicije SDP-HNS-HSS-HSU-Laburisti je drugi s 22,22 posto glasova te je s Čehokom ušao u drugi krug. 

Čehok, koji je bio gradonačelnik Varaždina, i to u tri mandata u razdoblju od 2001. do 2011. godine, tako se nakon šest godina ponovno vratio na političku scenu.

U srpnju 2011. podnio je ostavku na mjesto gradonačelnika zbog optužnica kojima ga se teretilo da je od supruge svog prijatelja kupio zemlju po dvostruko većoj cijeni od tržišne te da je poduzetniku Davoru Patafti osigurao monopolistički položaj u zbrinjavanju otpada te da je s time  grad Varaždin oštetio za 49,6 milijuna kuna.

Reformist Radimir Čačić doslovno se kroz ušicu igle provukao i ušao u drugi krug izbora za župana u Varaždinskoj županiji sa 25,46 posto te je svega sa 16 glasova pobijedio HDZ-ovog kandidata Alena Runca. U drugom krugu suočiti s Predragom Štromarom koji je u prvom krugu dobio 40,28 posto glasova. 

"Točno kako smo očekivali, razlika unutar jedan posto s kandidatom HDZ-a. A Štromar je s pet stranaka uzeo sve što je mogao i mi u drugom krugu idemo na pobjedu. Na lokalnoj razini nema mjesta ideologiji i ona više ne može nesposobnom županu koristiti kao alibi", izjavio je Čačić.

Željko Kerum grad Split je vodio od 2009. do 2013. godine te nakon četiri godine odlučio je ponovno ući u utrku za gradonačelnika te je nakon jučerašnjih izbora ušao u drugi krug sa 30,40 posto s Androm Krstulovićem Oparom (HDZ) koji dobio 26,10 posto glasova. 


Reci što misliš!