Politika

Sastanak Trumpa i Macrona

Novoizabrani francuski predsjednik istaknuo borbu protiv terorizma kao prioritet

Novoizabrani francuski predsjednik istaknuo borbu protiv terorizma kao prioritet
Hina

Dvojica predsjednika, čiji je ovo prvi susret nakon što je Macron preuzeo predsjedničku dužnost, čvrsto su se rukovali prije ručka u Bruxellesu, a Macron je Trumpu stiskao ruku dok mu nije pobijelila

Američki predsjednik Donald Trump čestitao je francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu u četvrtak u Bruxellesu istaknuvši da je napravio "sjajan posao" pobjedom na izborima ovaj mjesec, a Macron je rekao da će njih dvojica biti sposobni promijeniti mnogo toga zajedno.

"Širom svijeta govori se o njoj a mi moramo razgovarati o mnogo toga, uključujući terorizam i druge stvari. Čestitam, sjajan posao", rekao je prije ručka u veleposlaničkoj rezidenciji.

Macron, početnik u međunarodnoj diplomaciji, odgovorio je da je vrlo sretan što je s Trumpom, s kim će se ponovno vidjeti kasnije tijekom dana na sastanku čelnika NATO-a.

"Imamo iznimno opširan broj tema o kojima moramo razgovarati, od borbe protiv terorizma, ekonomije do klimatskih promjena i energije", rekao je 39-godišnji predsjednik.

"Ovaj summit NATO-a također nam je prilika za prvi susret i vrlo sam sretan što ćemo moći mnogo toga promijeniti zajedno", rekao je Macron na francuskom.

Na zajedničkoj konferenciji s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom održanoj nešto kasnije, Macron je rekao da je u razgovoru pozvao američkog predsjednika da ne donosi nikakve nagle odluke o globalnim klimatskim promjenama.

"Bio je to vrlo dobar, pragmatičan i topao susret", rekao je Macron te dodao da je SAD ostao ključni partner Francuske.


Reci što misliš!