Politika

Sociološka analiza lokalnih izbora:

HDZ u Zadru ima stabilno biračko tijelo, za razliku od SDP-a čiji broj glasača nikad nije bio manji

HDZ u Zadru ima stabilno biračko tijelo, za razliku od SDP-a čiji broj glasača nikad nije bio manji

Analizu sadašnjih i prijašnjih rezultata lokalnih izbora u Zadru predstavio je sinoć sociolog dr. Sven Marcelić. Uspoređujući izbore od 2003. godine do danas, ističe, HDZ u Zadru ima stabilno biračko tijelo, za razliku od SDP-a čiji broj glasača nikad nije bio manji.

Marcelić u tome vidi sadašnji uspjeh Akcije Mladih i Mosta, za koje kaže da su ih birači prepoznali kao novu oporbu, javlja Radio Zadar.

U usporedbi s drugim gradovima Zadar je, kaže, najsličniji Puli i Rijeci. Veže ih niska izlaznost i vladajuće garniture koje još nisu izgubile izbore. Dublja analiza iziskuje i predizborne ankete, a u Zadru ih nitko ne provodi što nije dobra praksa - kaže sociolog Sven Marcelić koji se osvrnuo i na uvriježenu tezu kako - HDZ u Zadru prolazi lošije ako je izlaznost veća i obrnuto.

Evo što pokazuje posljednih osam izbornih ciklusa:

''Zaista se pokazuje da veća izlaznost rezultira sa slabijim rezultatom HDZ-a. Dakle, to je nešto što ima prilično visoku korelaciju, dosta jasno se pokazuje taj silazni trend i sada naravno se postavlja pitanje znači li to da je povećana izlaznost nešto što ide u korist SDP-u. Odgovor je začuđujuće ne. SDP, više manje, dakle njegovi birači prate izlaznost i gotovo da nema nikakve povezanosti između izlaznosti i rezultata SDP-a. Ali zapravo kada pogledate kome odgovara ta veća izlaznost - odgovara trećim opcijama''.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti