Politika

izbori

GONG: Do 11 sati manji broj dojava o nepravilnostima

GONG: Do 11 sati manji broj dojava o nepravilnostima
Igor Soban/PIXSELL

GONG je naveo dojavu o onemogućavanju promatranja promatračima nezavisnog kandidata Kukavice u Imotskom te evidentiranje tko je glasao od strane promatrača neovisnoga kandidata u Pagu

 Izborno jutro do 11 sati uglavnom je prošlo očekivano, s manjim brojem dojava dojava o nepravilnostima, priopćio je u nedjelju GONG, upozoravajući na dojave koje smatraju posebno zabrinjavajućima poput fotografiranja glasačkih listića koje može ugroziti tajnost glasanja te biti podloga za kupovinu glasova što je kazneno djelo.

GONG posebno zabrinjavajućima smatra dojave poput fotografiranje listića zabilježeno u Gospiću, sumnje u  nedopušteno pomaganje glasačima u Domu za starije i nemoćne u Vinkovcima te netransparentnost rada pojedinih biračkih odbora koji ne dopuštaju drugim članovima odbora uvid u izvatke iz popisa birača u Metkoviću i Imotskome.

Navode i dojavu o onemogućavanju promatranja promatračima nezavisnog kandidata Kukavice u Imotskom te evidentiranje tko je glasao od strane promatrača neovisnoga kandidata u Pagu te glasovanje sa zdravstvenom iskaznicom u Zagrebu.

GONG upozorava voditelje domova za starije i nemoćne da ne utječu na izborni proces i slobodnu volju birača te da omoguće korisnicima domova slobodno ostvarivanje biračkoga prava. 

Ponovno zabrinjava, ističu, nedovoljna educiranost i neprofesionalnost pojedinih biračkih odbora (Metković, Zagreb) koji i dalje predstavljaju "slabu kariku" izbora za što su suodgovorna i izborna povjerenstva koja su bila dužna educirati biračke odbore.

GONG apelira na biračke odbore da poštuju izborni proces te da daju točne upute kako bi se zaštitila i osigurala tajnost glasanja. Birački se odbori moraju strogo držati propisa, procedura i uputa Državnog izbornog povjerenstva te podsjeća da je glasovanje umjesto drugih osoba kazneno djelo.

Kandidate i stranke upozoravaju na to da je zabranjeno ucjenjivati i zastrašivati birače te podsjećaju da je tanka linija između dozvoljenog i nedozvoljenog utjecaja na birače, a posebno u okolnostima vrlo neizvjesnih rezultata izbora.

"Već tradicionalno najviše se prijava odnosi na kršenje izborne šutnje od strane brojnih stranačkih i nezavisnih kandidata i to uglavnom u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Varaždinu, Imotskom, Bjelovaru i Zaprešiću. Sve dok je zakonom propisana, izbornu šutnju moraju poštovati svi kandidati te ih GONG poziva da se suzdrže od nedopuštenih metoda pritiska na birače, uključujući i promidžbu na društvenim mrežama. Ujedno, od medija i novinara se očekuje poštivanje visokih profesionalnih standarda prilikom izvještavanja", ističe se u priopćenju.

Za organizaciju i provođenje izbora odgovorno je Državno izborno povjerenstvo kojemu se svi sudionici izbora mogu obratiti putem telefona (01) 4569-712 i (01) 4569-713 te e-maila dip@izbori.hr kao i nadležnim izbornim povjerenstvima, podsjeća GONG.


Reci što misliš!