Politika

Sabor

Most i SDP traže Plenkovićevu ostavku

Most i SDP traže Plenkovićevu ostavku
Patrik Macek/PIXSELL

Poslijepodnevnu saborsku raspravu o Uredbi EU-a o praćenju emisija ugljikova dioksida iz pomorskog prometa prekinuli su zahtjevi za stankom Klubova zastupnika SDP-a i Mosta koji smatraju da daljnja rasprava nema smisla dok premijer Andrej Plenković ne pokaže da ima parlamentarnu većinu ili ne podnese ostavku

Smatram da nema dalje smisla raspravljati u Saboru, kazao je u ime Kluba Mosta Miro Bulj, dodavši da bi bilo najpoštenije da se sjednica prekine.

"Vi niste ministar već državni tajnik. U ovom trenutku šest do sedam zastupnika raspravlja, a znamo da nemate većinu kao predlagatelj, kao ni premijer. Ovo radite bez volje građana", kazao je Bulj državnom tajniku Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mariju Šiljegu koji je predstavio Uredbu EU-a.

Bulj je također pozvao premijera Plenkovića da podnese ostavku jer je, kako je kazao, lagao da ima većinu i da će nove ministre predstaviti dan nakon lokalnih izbora.

"Plenković je prevario hrvatski narod, izmanipulirao cijelu javnost, vas iz HDZ-a također i bilo bi korektno da napravi što i Ivan Vrdoljak", kazao je Bulj nakon stanke.

"Gdje je ta većina? Vas je u HDZ-u prevario, lagao vas je, dignite svoj glas, ne vjerujte faraonima kao do sada, ne budite klimoglavci, ne može se od države raditi kako što hoće, prošlo je vrijeme uhićivanja, lociranja i transferiranja kad se pljačkala država. Premijeru Plenkoviću, u ime naroda daj ostavku jer narod vas je birao, nije ovo prćija ni tvoja ni bilo čija", rekao je Bulj.

Pozivima za ostavkom Plenkovića pridružio se i Gordan Maras u ime Kluba zastupnika SDP-a.

"Dajte većinu, gospodine Plenković, ili podnesite ostavku", kazao je Maras smatrajući da je to jedino pošteno rješenje.

"Nije ovo od Andreja Plenkovića, ovo je od hrvatskih građana, nije SDP-ovo, nije HDZ-ovo, nije Mostovo, pokažite poštovanje prema hrvatskim građanima", apelirao je Maras najavivši da će SDP-ovi zastupnici razmisliti hoće li sudjelovati u radu Sabora dok se ne riješi politička kriza.

Bez velike rasprave saborski zastupnici su u poslijepodnevnom dijelu sjednice brzinski odradili i  konačni prijedlog izmjena zakona o autorskim pravima i srodnim pravima kojim se žele postići viši standardi za kolektivno ostvarivanje tih prava.

Sabor sjednicu nastavlja u četvrtak.


Reci što misliš!