Politika

Talijani biraju nove gradonačelnike

Talijani biraju nove gradonačelnike

Talijani su u nedjelju krenuli na lokalne izbore na kojima će izabrati više od tisuću novih gradonačelnika a izbori će biti veliki test uoči parlamentarnih izbora početkom sljedeće godine

Birališta će biti otvorena do 23 sata a rezultati se očekuju u ponedjeljak rano ujutro.

U gradovima s više od 15.000 stanovnika drugi krug je planiran za 25. lipnja u slučaju da nitko ne osvoji većinu u prvom krugu.

Najvažnije utrke vode se u Genovi, uporištu ljevice koje bi se moglo nagnuti prema desnom centru i u Parmi u kojoj bi dosadašnji gradonačelnik mogao osramotiti Pokret pet zvijezda, iz kojeg je izbačen, ako bude ponovno izabran.

Drugi veliki gradovi u  kojima se biraju gradonačelnici su Palermo, Verona, Padova, L'Aquila i Catanzaro.

Desni centar kojim dominira Sjeverna liga i Forza Italija Silvija Berlusconija favoriti su u Veroni dok se očekuje da lijevi centar zadrži kontrolu u L'Aquili, središtu pokrajine Abruzzo.

Iako su nedjeljni izbori zadnji prije parlamentarnih izbora analitičari procjenjuju da zbog lokalnih tema ne mogu biti potpuno sigurni znak izgleda stanaka na općim izborima.

U nekim utrkama velike stranke čak su se povukle i odabrale prikriti se na koalicijskim 'građanskim listama' umjesto da istaknu vlastite kandidate.


Reci što misliš!