Politika

komentar

Slaven Dobrović: Reakcija branitelja je vrijedan pothvat

Slaven Dobrović: Reakcija branitelja je vrijedan pothvat
Davor Javorovic/PIXSELL

Donosimo priopćenje MOST-ovog Slavena Dobrovića, u kojem se osvrnuo na prosvjed braniteljskih udruga na Plitvicama

Danas je s ciljem očuvanja Plitvičkih jezera započeo prosvjed udruga proizašlih iz Domovinskog rata s područja Plitvičkih jezera pod nazivom „5 do 12“.  Tu su branitelji ponovo ustali u obranu Hrvatske, ovaj put protiv organiziranih lobija umreženih s političkim i administrativnim aparatom rezultat čega jest „legalna“, ali od nadležne institucije potpuno nekontrolirana izgradnja.

Intenzivna gradnja turističkih objekata u hidrogeološki iznimno osjetljivom području odvija se bez ikakve kontrole ustanova za zaštitu prirode, uz gotovo nikakve komunalne uvjete vodoopskrbe i odvodnje vodi u nepovratnu devastaciju ovoga bisera hrvatske prirodne baštine. Zbog svega navedenoga reakcija branitelja izuzetno je vrijedan i odgovoran pothvat.

O ovoj temi sam jučer govorio u Saboru u ime Kluba zastupnika Mosta nezavisnih lista kako bih ukazao na važnost brzog djelovanja kako bi se ova velika ugroza Plitvičkih jezera zaustavila. Do ovog stanja došlo se putem dva koraka. Prvi - kada su poslovi izdavanja građevinskih dozvola u zaštićenim područjima spušteni na lokalni županijski ured u Gospiću i drugi - kada je JU NP Plitvička jezera izuzeta kao stranka u postupku izdavanja građevinskih dozvola unutar Parka!

Posljedica ovakvih odluka je apsurdna situacija da javna ustanova, inače apsolutno nadležna za sve aktivnosti unutar Parka nema niti informaciju o izdanim građevinskim dozvolama u području za koji je odgovorna. Želim ukazati i na posjet tzv. Reaktivne promatračke misije Centra Svjetske baštine UNESCO-a koja je u svom izvješću kao jedan od ključnih problema navela izostanak sveobuhvatnog zaštitnog sustava, u odnosu na koji se problem gradnje van kontrole nadležne ustanove ne može dovesti ni u kakvu prihvatljivu relaciju. 

Potrebno je da nadležne institucije hitno pokrenu aktivnosti koje će zaustaviti ove devastacije. Zahtjevi braniteljskih udruga mogu poslužiti kao iznimno dobar putokaz, a i Izvještaj Reaktivne monitoring misije UNESCO-a svakako je koristan.


Reci što misliš!