Politika

socijalno osjetljiv zakon?

Mijenja se ovršni zakon, ali deložacije jedine nekretnine ostaju osim ako je glavnica duga manja od 20 tisuća kuna!?

Još jedna mučna deložacija zbog duga banci. Bez doma je ostala obitelj od 7 članova s bolesnom djevojčicom.

Ovakav scenarij očekuje još oko 2 tisuće obiteji u Hrvatskoj do kraja godine. Svi oni nadaju se novom ovršnom zakonu i zaštiti jedine nekretnine. Međutim, štiti li zakon u potpunosti dužnike? 

 "Nema predaje, nema predaje" "Pravo na dom", "Sram vas bilo", uzvikivalo se danas dok su se odvijale dramatične scene u domu obitelji Milanović iz Brkača. 

"Bojim se da će nas izbaciti, bojim se da će mene i moju obitelji izbaciti na ulicu, a institucije mene planiraju staviti u dom", rekla je Matea Milanović iz Brkača.

Jednu blokadu su postavili mještani, a drugu policijaci. No, i aktivisti i obitelj nasilno su deložirani.

"Dogodilo se to da sam ja digao kredit u vrijednosti od 80 tisuća eura u RBA i vratio sam 200, a traže još 150", ispričao je Lino Milanović. Iz štedionice tvrde da su se godinama pokušavala dogovoriti s  Milanovićima, ali bezuspješno. 

Kako bi ovakvih scena bilo što manje Vlada mijenja Ovršni zakon koji bi trebao spriječiti ovrhu jedine nekretnine.

!Ako se i to nažalost dogodi onda eventualno nalaženje rješenja da država pronađe drugi smještaj onima koji bi bili ovršeni. Naći ćemo rješenje koje je socijalno osvješteno", poručio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Ali to je pravo na smještaj u trajajnju od godinu i pol pod uvjetom da dobrovoljno napusti dom. Nadalje, jedina nekretnina bit će zaštićena samo ako je glavnica duga manja od 20 tisuća kuna. Ljudi s prve crte deložacija smtaraju da to neće puno toga promijeniti i u praksi.

"U pravilu, u 95 posto slučajeva ovrha se radi zbog dugova većih od 20 tisuća kuna. Ja se ne sjećam kad smo zadnji put imali deložaciju zbog duga do 20 tisuća kuna", rekao je Ivan Pernar (ŽZ), saborski zastupnik.

Izmjenom zakona predviđeno je da država štiti pravo na jedinu nekretninu, međutim tog prava građani  će se vjerojatno morati odreći i pristati na ovrhu kad dižu kredit.

Samo u proteklih  godinu i pol ovršeno je gotovo 4000 nekretnina.

Ni nadležno ministarstvo, ni Mostovci koji su bili predlgatelji zakona danas nisu željeli komentirati slova napisana između redaka. Zakonske izmjene trebale bi biti donesena do ljetne Saborske stranke. Za Milanoviće - prekasno. Ostali su bez krova nad glavom. 


Reci što misliš!