Politika

poznati subverzivac

SAD poziva na slobodu kretanja za nobelovca Liua Xiaoboa

SAD poziva na slobodu kretanja za nobelovca Liua Xiaoboa

Sjedinjene Države pozvale su u utorak Kinu da pristane dopustiti slobodu kretanja dobitniku Nobelove nagrade za mir 2010. Liuu Xiaobou i njegovoj supruzi, nakon što je objavljeno da on izlazi iz zatvora i da je hospitaliziran.

Danas 61-godišnjak, Liu je 2009. osuđen na 11 godina zatvora zbog "subverzije". Iz zatvora je izašao nakon što su mu prošlog mjeseca dijagnosticirali rak jetre u terminalnoj fazi, rekao je u ponedjeljak njegov odvjetnik.

Vlasti su potvrdile da je uvjetno oslobođen, dodajući da se o njemu brine "ekipa od osam uglednih onkologa" u sveučilišnoj bolnici Shenyang na sjeveroistoku Kine.

Njegova supruga Liu Xia u kućnom je pritvoru u Pekingu od 2010. i ne smije imati gotovo nikakvog kontakta s vanjskim svijetom.

Ona je u video poruci rekla, kako piše Reuters, da je karcinom njezina supruga u takvoj fazi da se ne može ni operirati, niti liječiti kemoterapijom ili zračenjem.

Detalji uvjetne slobode Liua nisu jasni i glasnogovornica američkog veleposlanstva u Pekingu kazala je da SAD "prikuplja više informacija" o njegovoj situaciji, posebice zdravstvenom stanju.

"Pozivamo kineske vlasti ne samo da oslobode Liua nego i njegovu suprugu iz kućnog pritvora", naglasila je ona.


Reci što misliš!