Politika

Ministrica Dalić nije oduševljena

MOST predstavio model za otkup INA-e

MOST predstavio model za otkup INA-e
Patrik Macek/PIXSELL

MOST je danas u Saboru predstavio model za reotkup dionica INA-e. Kažu da model omogućuje preuzimanje kontrole nad naftnom kompanijom, ali i razvoj HEP-a

Ispred novinara su stali Mostov državni tajnik za energetiku Ante Čikotić, bivši ministri za gospodarstvo i zaštitu okoliša Tomislav Panenić i Slaven Dobrović te čelnik Mosta Božo Petrov. Petrov je istaknuo kako je izuzetno važno da energetski izvori budu u vlasništvu države. Proces otkupa Ine je stao i zamro. Nemamo informacije već 7 mjeseci, kazao je Petrov. 

"U trenutku kada je osim zaštite građana trebalo zaštiti i nacionalne resurse, kada je predsjednik Vlade rekao da će se ići u otkup INA-e, mi smo u suradnji sa stručnjacima stvorili drugi model da se ne mora prodavati neka druga strateški bitna kompanija poput HEP-a, a da INA može biti u većinski državnom vlasništvu", kazao je Petrov. 

Model kojeg je prezentirao premijer Plenković nema podršku niti u samoj Vladi. Ne podržava ga HNS, kazao je Tomislav Panenić i dodao da mi ne znamo ni stvarnu cijenu INA-e. Ona svakako nije 20 milijardi kuna. Mostov model otkupa dionica INA-e išao bi po modelu izdavanja obveznica, koje bi uz dionice, trebala otkupljivati državna poduzeća, građani, fondovi i svi koji to budu htjeli. Prije toga, država bi trebala osnovati posebnu tvrtku SPV, kazao je Ante Čikotić koji je radio na izradi ovog modela.

"Društvo posebne namjene, da se to društvo SPV pojača s manjinskim udjelima u tvrtkama gdje je država u manjinskom vlasništvu, djelom državne imovine, dio CERP-a koje može pojačati vrijednost SPV-a, staviti u funkciju, koje će biti zasebno društvo", pojasnio je Čikotić. 

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić nije prihvatila pruženu ruku Mostovaca oko priče o INA-i, pa poručuje.

"U državi koja ima visok javni dug i koja se bori s prezaduženošću, obavljanje transakcija koje se tiču stjecanja imovine u državno vlasništvo nije dobro financirati kroz transakcije koje bi pridonosile porastu javnog duga", smatra Dalić. 

A Mostovci ističu:  "Vrijeme je da se državnom imovinom bave stručnjaci, a ne političari, jer nas je to i dovelo do samog europskog ekonomskog dna."

"Nije istina da je to javni dug, mi smo taj model testirali kroz domaće i inozemne financijske stručnjake. SPV je samostalni entitet i kao takav nema jamstva države", tvrdi Čikotić.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti