Politika

strasbourg

Picula u zaštitu hrvatskih vinara: slovenski zahtjev za odgodom nema temelja!

Picula u zaštitu hrvatskih vinara: slovenski zahtjev za odgodom nema temelja!
Patrik Macek/PIXSELL

“Večeras ukazujem na neopravdan slovenski zahtjev da se na 2 mjeseca odgodi primjena delegiranog akta kojim se hrvatskim proizvođačima vina teran omogućuje plasman na europsko tržište!”, poručio je zastupnik Tonino Picula na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Podsjećamo, 19. svibnja je Europska komisija delegiranim aktom regulirala ovo pitanje tako da se za istarski teran prihvaća izuzetak, od zaštite za vino istog imena iz Slovenije.  

Dogovoreno je da se na naljepnicama i oznakama uz riječ teran, tiska i dodatak “Hrvatska Istra”, s time da će riječ 'teran' biti ispisana manjim slovima.

No, nekoliko dana prije stupanja akta na snagu, Slovenija je uložila zahtjev za odgodu njegove primjene.

Zastupnik Picula istaknuo je da se vino teran proizvodi u Sloveniji od sorte refošk, a u Hrvatskoj od sorte teran.

“Slovenija je zbog ranijeg ulaska u EU mogla i ranije zaštiti geografsko podrijetlo ovog vina, a hrvatski proizvođači su pretrpjeli značajne štete zbog nemogućnosti plasmana svog proizvoda na europsko tržište!”, upozorio je Picula u svom govoru.

Picula je prvi hrvatski zastupnik koji je dao podršku teranu kao autohtonom hrvatskom proizvodu čija je proizvodnja rezultat višestoljetne tradicije, još na početku mandata u kolovozu 2013. Tada je Europskoj komisiji ukazao na neopravdanost slovenskog osporavanja njegove izvornosti.

“Teran je dio istarskog identiteta gotovo 700 godina i nedvojbeno je dio hrvatske vinske tradicije. No, imena proizvoda u mnogim slučajevima prelaze nacionalne granice, što je najbolji dokaz zajedničke prošlosti i potrebe za suradnjom”, pozvao je Picula u govoru.

Zastupnik stoga očekuje da će se svim proizvođačima terana omogućiti plasman proizvoda čiji su kvaliteta i geografsko podrijetlo, ali i pravni argumenti za zaštitu, apsolutno neupitni.

O slovenskom zahtjevu za odgodom delegiranog akta, sljedeći će tjedan glasovati Odbor za poljoprivredu.

 


Reci što misliš!