Politika

današnja sjednica gradskog vijeća grada zadra

Zvonimir Vrančić: Oporba unaprijed isplanirala opstrukciju

Zvonimir Vrančić: Oporba unaprijed isplanirala opstrukciju

U svezi događaja na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zadra, a posebice u svezi točke dnevnog reda o Izmjenama i dopunama Poslovnika Gradskoga vijeća Grada Zadra i nasilničkih ponašanja od strane oporbenih vijećnika, a u cilju vjerodostojnog i istinitog obavještavanja javnosti, oglasio se predsjednik Gradskog vijeća Grada Zadra dr. Zvonimir Vrančić. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Izmjene Poslovnika Gradskog vijeća Grada Zadra su zakonite i potrebne.

Gradsko vijeće mora neometano i učinkovito raditi, što je temelj demokratskog ponašanja i odnosa prema građanima. Izmjenama Poslovnika ne oduzima se nijedno demokratsko pravo gradskih vijećnika, nego se, štoviše, omogućava, posebice tijekom Aktualnog sata, da u sat vremena, mnogo više njih dobije jednako vrijeme za postavljanje pitanja.  Nijedno vijećničko pravo nije umanjeno ni tijekom rasprava o točkama dnevnoga reda. Ovim izmjenama, i građani koji prate uživo sjednice na mrežnim stranicama Grada Zadra, trebali bi u kraćem vremenu, dobiti više relevantnih informacija.

Da su te izmjene potrebne, ukazivao je i upozoravao jedan dio oporbe u prošlom sazivu Gradskog vijeća. Tada su sjednice bile iscrpljujuće i trajale su do dugo u noć, a javnost je umjesto konstruktivne i kvalitetne rasprave u kojoj se stavovi i mišljenja demokratski razmjenjuju snagom argumenata, dobila destrukciju i nestabilnost.

Ovim izmjenama Poslovnika Gradskoga vijeća Grada Zadra otvara se demokratski prostor za sve vijećnice i vijećnike i potiče se argumentirana rasprava što pridonosi i  kvaliteti i učinkovitosti rada Gradskoga vijeća.

Očito je da je oporba unaprijed isplanirala opstrukciju, nasilje i provociranje nemilih događaja, što mi nismo prihvatili.  Argumentiranu raspravu koju mi potičemo, oporba nije prihvatila.

Ne poštujući izborne rezultate i iskazanu volju građana na lokalnim izborima, oporba je  već na prvoj radnoj sjednici Gradskog vijeća izvela unaprijed insceniran igrokaz kojemu je jedini cilj bio spriječiti neometan i demokratičan rad izabranih predstavnika građana u Gradskom vijeću Grada Zadra. Ucjene i prijetnje remećenjem rada Gradskog vijeća „neposluhom“, čak i spominjanje noževa županijskog vijećnika Akcije mladih koji je samo kao građanin-gost pratio sjednicu, metode su kojima se ni na koji način ne doprinosi boljitku Grada Zadra i svih građana koje Gradsko vijeće predstavlja.


Reci što misliš!