Politika

gaženica kao ribarski centar

Osigurana sredstva za ribarske luke Gaženica i Vela Lamjana

Osigurana sredstva za ribarske luke Gaženica i Vela Lamjana

Sredstvima petogodišnjega Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo obuhvaćene su luke od Novalje do Dubrovnika, pa je ministar mora Oleg Butković ugovore potpisao s ravnaterljima lučkih uprava Novalje, Splita, Zadra, Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske i Zadarske županije

"Potpisivanjem ovih ugovora otvara nam se mogućnost i za povlačenje sredstava iz EU fondova kojima ćemo dograditi i opremiti luke" kazao je ministar pomorstva Oleg Butković koji je u Zadru danas potpisao ugovore s ravnateljima lučkih uprava u 5 priobalnih županija.

"Luka Gaženica i kaljska luka Vela Lamjana će biti reprezentativne ribarske luke , a Gaženicu bih nazvao i ribarskim centrom a ne samo lukom" kazao je na potpisivanju ugovora zadarski župan Božidar Longin. Sporazum i ugovor s ministrom u ime Lučke uprave Zadar potpisao je Robert Škifić, za projekt Vela Lamjana kojem je dodijeljeno 755 tisuća kuna i za Gaženicu milijun i 220 tisuća kuna, prenosi Radio Zadar.

"U luci Lamjana imamo 160 metara za veće i daljnih 160 metara za manje brodove i jedan manji plato za opskrbu i servisiranje brodova. Kad je Gaženica u pitanju, pored već postojećih vezova za iskrcajna mjesta i vez ribarskih brodova, na dijelu prema Cromarisu  se predviđa vez, dalje velika benzinska stanica za ribare i preko ceste cijeli sadržaj novi za popravak, održavanje i sve ono što trebaju ribari. Predviđeno je i mjesto za ribarsku administraciju. Ovim ribarskim centrom ribarima na jednom mjestu dajemo servis kakav ribari zaslužuju a takvog neće biti na oba dvije strane Jadrana. Današnji događaj je iskorak prema tome", kazao je zadarski župan Longin. 

Slijede nova ulaganja, najavljuje minstar Butković : "Nama je na raspolaganju 80 milijuna eura iz EU fondova za izgradnju u državnim lukama, za izgradnju infrastrukture , za povezivanje s našim otocima ,identificirali smo 20-ak takvih projekata, u javni poziv to uskoro ide, znači krenut ćemo sa financiranjem projekata sa sredstvima EU fondova što je po nama veliki iskorak jer do sada nismo takve projekte financirali od strane EU fondova".

 


Reci što misliš!