Politika

reakcije na predsjednički govor

Turska: nema prijama u EU bez poštivanja demokracije

Turska: nema prijama u EU bez poštivanja demokracije
Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL

Predsjednik Europske komisije zatražio je u nedjelju od Turske da poštuje demokratske vrijednosti ako jednog dana želi ući u EU, dan nakon vrlo oštrog govora turskog predsjednika protiv pučista.

"Godinu dana nakon pokušaja puča ruka Europe ostaje pružena", napisao je Jean-Claude Juncker u kolumni objavljenoj u nedjeljnom izdanju njemačkog dnevnika Bild, dok su pregovori oko prijama Turske u EU već nekoliko godina na mrtvoj točci.

No, u zamjenu je potrebno "da Turska jasno pokaže spremnost da bude europska te da joj je stvarno stalo do temeljnih europskih vrijednosti", dodao je Juncker čije su službe zadužene za provedbu pregovora s Turskom o prijamu.

"Unija ljudskih prava, slobode tiska i pravne države nije, primjerice, u skladu sa zatvaranjem novinara u izolaciju koja traje mjesecima, bez podizanja optužnice", dodao je predsjednik Komisije aludirajući na slučaj njemačko-turskog novinara Deniza Yucela kojega je Ankara optužila za podršku "terorizmu".

Prethodnog dana turski je predsjednik obilježio prvu obljetnicu pokušaja puča obećavši "otkinuti glavu izdajicama".

Ankara je pokrenula čistke neviđenih razmjera protiv navodnih pobornika pokreta Fethullaha Gulena, klerika koji živi u SAD-u  i kojeg vlasti optužuju da stoji iza puča, optužujući ih za sudjelovanje u pokušaju puča. Vlasti su zatvorile više od 50.000 ljudi, a otputile iz državne službe njih više od 100.000.  


Reci što misliš!