Politika

priopćenje

Marko Pupić Bakrač: Vijećnici u Skupštini Zadarske županije zarađuju tisuću kuna na sat

Marko Pupić Bakrač: Vijećnici u Skupštini Zadarske županije zarađuju tisuću kuna na sat
Zadarska županija

Marko Pupić Bakrač, vijećnik Akcije mladih u Skupštini Zadarske županije priopćenjem se oglasio oko nedavnog pokušaja da se ionako velike vijećničke nagrade, dodatno povećaju. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

U predizbornoj kampanji Božidar Longin je obećavao povećanje porodiljnih naknada a iz Dukićevog tabora su stizala obećanja o snižavanju cijena vrtića i besplatnim udžbenicima.

Po konstituiranju Gradskog vijeća Grada Zadra prvo u što se krenulo je izmjena Poslovnika kojem se uskraćuju stečena prava vijećnika, odnosno snižavaju demokratski standardi.

U Županijskoj skupštini vladajući  rade još abnormalniju stvar. Odlučili su povećati vijećničke naknade Pri tome se koriste spinevima kako su vijećničke naknade niske, u usporedbi sa drugim županijama među najnižima. Radi se o notornim lažima.

Od ostalih županija samo u 5 vijećnici imaju veće naknade od Zadarske županije (Splitsko-dalmatinska, Zagrebačka,Šibensko-kninska, Primorsko-goranska,Brodsko-posavska). U brojnim županijama su niže : Bjelovarsko-bilogorska 786 kuna po sjednici (ako se ne pojave 0 kuna); Karlovačka 640 kuna po sjednici; Istarska i Osječko-baranjska 700 kuna mjesečno; Sisačko-moslovačka 600 kuna mjesečno; Virovitičko-podravska, Lično-senjska , Požeško-slavonska i Krapinsko-zagorska 500 kuna mjesečno.

Vijećničke naknade u Zadarskoj županiji iznose 1000 kuna mjesečno (predsjednik  1600 kuna, potpredsjednici 1300 kuna). Za rad u odborima dobiva se 300 kuna (predsjednici odbora 500 kuna). Budući da je svaki vijećnik član najmanje jednog a u većini slučajeva i više odbora mjesečna primanja većine vijećnika do sada su iznosila od 1500-2000 kuna pa na više. U prošlom sazivu za 48 mjeseci održane su 23 sjednice Županijske skupštine (među njima bilo je protokolarnih i svečanih).

Proizlazi da je sjednica održavana jednom u preko dva mjeseca. Dakle vijećnici po sjednici dobivaju 3000-4000 kuna. Sjednice u pravilu traju nekoliko sati što znači da su vijećnici plaćeni preko 1000 kuna po satu. Uz sve to velika većina vijećnika  uopće ne pročita materijale, ne sudjeluje u raspravama već su isključivo i jedino profesionalni dizači ruku.

Nije pitanje kakve su vijećničke naknade u usporedbi sa drugima i da li je 1500-2000 kuna mjesečno mali iznos. Pravo pitanje je da li je visina iznosa pravična naknada vijećnicima za njihov rad i izgubljeno vrijeme. Iz svih navedenih činjenica kristalno je jasno da naknada nije pravična, treba je snižavati a ne povećavati.

Pitanje povećanja naknada i izmjene Poslovnika tiču se svih vijećnika i stranaka koji participiraju u radu GV i ŽŠ. Takve odluke trebale bi se donositi u dogovoru i sa konsenzusom. Međutim vladajući shvaćaju većinu u stilu Adolfa Hitlera, da mogu raditi kako ih volja i što hoće. Pri tome računaju da mi nećemo ići do krajnjih granica. E pa malo ste se preračunali.

Fašistički Poslovnik Gradskog vijeća Grada Zadra donesen na totalitaristički način nećemo poštovati.

Što se tiče naše ratobornosti u svezi pokušaja povećanja vijećničkih naknada ona je najvišoj mogućoj razini. Ustraje li se na donošenju te odluka nasilnim načinom bez dogovora svih zainteresiranih strana na idućoj sjednici županijske skupštine biti će golemog pičvajza.

Mi nismo u politici zbog vijećničkih naknada, beneficija, funkcija i fotelja već jer želimo da buduće generacije žive u uređenom društvu sa izgrađenim sustavom vrijednosti.


Reci što misliš!