Politika

predsjedničin odlučni stav

Grabar-Kitarović: Za mene ne postoji sukob Pantovčaka i Banskih dvora

Grabar-Kitarović: Za mene ne postoji sukob Pantovčaka i Banskih dvora
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ne postoji sukob između Pantovčaka i Banskih dvora, barem što se mene tiče, poručila je u petak predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u Dnevniku HTV-a, govoreći o događajima koji su uslijedili nakon njezine izjave o prekasnom angažmanu vojske na požarištu kod Splita, ističući da "politički požar" nije izazvala ta izjava, već "ishitrene i nepromišljene reakcije" na izjavu kojom je, ističe, jedino upozorila na greške u sustavu kako bi ih se ispravilo.

 "Umjesto da smo se usredotočili upravo na to - kako reagirati na krizne situacije, iz svega ovoga nastala je nekakva navodna kriza između Banskih dvora i Pantovčaka koja apsolutno ne postoji, barem što se mene tiče", poručila je hrvatska predsjednica u intervjuu za Dnevnik HTV-a.

Grabar-Kitarović u ponedjeljak je iz Salzburga izjavila da je vojska na požarište kod Splita trebala doći ranije, nakon toga je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević podnio ostavku, a premijer Andrej Plenković ustvrdio da je vojska angažirana u okviru zakonski predviđenih procedura.

Ne dopuštam izvrtanje mojih riječi

Predsjednica je u razgovoru za HTV najprije zahvalila svima koji su svojim angažmanom pridonijeli da se taj požar lokalizira te, na konstataciju kako je ta njezina izjava izazvala "politički požar", poručila da ga nije izazvala njezina izjava, "već ishitrene i nepromišljene reakcije na nju. "Ne dopuštam izvrtanje mojih riječi i obmanjivanje javnosti", kazala je te naglasila da nikog nije prozivala, ni vojsku ni bilo koga poimence. "Upozorila sam na probleme koji su se evidentno pojavili u sustavu,  a koje uostalom danas i svi priznaju".

Predsjednica kaže kako razumije emotivnu reakciju ministra Krstičevića, ali ne može, kaže, razumjeti izvrtanje njezinih riječi. "Ja sam uostalom rekla da je ministar Krstičević odličan ministar koji jako dobro radi svoj posao. Pružila sam i njemu i hrvatskim Oružanim snagama apsolutnu potporu u svim njegovim inicijativama te stojim i dalje ću stajati uz hrvatske Oružane snage. No, njegovo uporno inzistiranje na zaštiti vojske od blaćenja potpuno mi je neshvatljivo, jer to doista nije tako", poručuje predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga.

Naglašava kako vojnička čast nalaže "da se svi eventualni prijepori s vrhovnom zapovjednicom rješavaju unutar četiri zida, a ne putem medija odnosno u javnom prostoru". Priznala je da ju je pogodila reakcija ministra Krističevića, ali ističe - "ne može se dopustiti da nas u poslu, pogotovo državničkom, isključivo vode emocije".

Reagirala sam isključivo na greške u sustavu

"Moja je reakcija isključivo bila na greške u sustavu. Morate shvatiti da su moje obrazovanje i moj background u zadnjih nekoliko godina nacionalna sigurnost i sigurnosna pitanja i reagirala sam kao osoba koja je i stručno potkovana u takvim situacijama", naglašava Grabar-Kitarović. S Krstičevićem je razgovarala i sve mu to i rekla, ali nije htjela kazati kako je on na to reagirao. Upitana jesu li izgladili odnose, odgovorila je: "Nadam se da jesmo".

Predsjednica je u intervjuu, koji je sniman u petak poslijepodne, potvrdila da će se tijekom dana čuti s premijerom. Kazala je kako je evidentno da u nekim pitanjima drukčije razmišljaju što je, kaže, normalno. "Uostalom, kada je riječ o nas dvoje, rekla bih da postoji razlika u temperamentu. Međutim, ono što nam je zajedničko jest svjetonazor, zajednička briga za dobrobit, boljitak Hrvatske, za jednu bolju Hrvatsku u kojoj će život svih građana biti bolji i kvalitetniji. Za jednu asertivniju, snažnu vanjsku politiku koja će dovesti do snažne prepoznatljivosti Hrvatske", poručila je.

Smatra dobrim da postoji redovita komunikacija premijera i nje te se nada da će u budućnosti imati bolju komunikaciju. "I da je ovo svima zapravo jedna naučena lekcija", dodala je.

Izrazila je zadovoljstvo samokritičnošću službi, komentirajući ocjenu čelnika Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragana Lozančića da njihova komunikacija prema njoj i premijeru vezano uz požare nije bila dovoljno dobra. "Drago mi je da su službe ozbiljno i samokritično analizirale svoj rad i to je upravo ono što cijelo vrijeme govorim. Dakle, treba jedna objektivna analiza, jer dobro funkcioniranje sustava jedina je garancija da ćemo dobro reagirati sljedeći put", kazala je i dodala da cijeni Lozančićevu izjavu te se nada da će on i njegovi kolege "djelovati u pravcu da se izbjegavaju takvi nesporazumi".

Navela je pritom da u ponedjeljak, kad je kretala prema Salzburgu na sastanak trilaterale, nije imala informacije o razmjerima požara te da bi, da ih je imala, otišla u Split, makar kako bi dala moralnu potporu svima angažiranima u gašenju požara.

Idući tjedan predsjednica je o svom trošku na godišnjem odmoru u vojnom objektu na Brijunima.


Reci što misliš!