Politika

upletanje u američke predsjedničke izbore

Trump bez dokaza optužio Ukrajinu za veze s Hillary Clinton

Trump bez dokaza optužio Ukrajinu za veze s Hillary Clinton
Facebook/Lucia Pittalis MakeArt

Američki predsjednik Donald Trump žestoko je u utorak kritizirao istragu o navodnom miješanju Rusije u prošlogodišnje američke predsjedničke izbore i bez ikakvih dokaza optužio Ukrajinu da je u kampanji pomagala njegovoj protukandidatinji Hillary Clinton.

U nekoliko jutarnjih tvitova, Trump je rekao da je američki ministar pravosuđa "zauzeo vrlo slabu poziciju" prema demokratskoj predsjedničkoj kandidatkinji Clinton i spomenuo  "ukrajinske pokušaje sabotaže Trumpove kampanje - potiho radeći u korist Clinton".

Trump nije naveo nikakve pojedinosti niti je ponudio bilo kakve dokaze o ulozi Ukrajine u predsjedničkim izborima 2016. koji su već pod povećalom zbog navodne ruske umješanosti i mogućih veza Moskve i Trumpa ili njegovih suradnika.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova odbilo je komentirati Trumpove izjave, dok glasnogovornik predsjednika Petra Porošenka nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Stalni ukrajinski predstavnik u Vijeću Europe Dmytro Kuleba na Twitteru je napisao: "Trump piše da smo se miješali u izbore u SAD-u, dok Putin kaže da prijetimo Rusiji. Gdje su ona vremena kada smo bili samo miroljubivi sijači heljde koji su gledali svoja posla".

Rusija je zanijekala bilo kakvu upletenost, a Trump uporno tvrdi da ne postoji nikakav tajni dogovor s Moskvom.

Očekuje se da će američki Zastupnički dom u utorak izglasati zakon o novim sankcijama Rusiji, Iranu i Sjevernoj Koreji, što bi potencijalno otežalo nastojanja predsjednika Trumpa da poboljša odnose s Rusijom.

Svrha je mjere, koja ima potporu i republikanaca i demokrata, kazniti Moskvu za aneksiju Krima 2014. i za navodno upletanje u američke predsjedničke izbore.


Reci što misliš!