Politika

zabrana transrodnim osobama

Trump iz vojske izbacuje transrodne osobe

Trump iz vojske izbacuje transrodne osobe
AP Images

Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump u srijedu je objavio da neće dopustiti transrodnim osobama da u bilo kojem svojstvu služe u vojsci SAD-a.

"Nakon konzultacija s mojim generalima i vojnim stručnjacima, obavještavam da vlada Sjedinjenih Država neće prihvaćati ili dopustiti transrodnim osobama da u bilo kojem svojstvu služe u vojsci SAD-a", poručio je Trump u nizu objava Twitteru.

"Naša vojska mora biti usredotočena na odlučnu i uvjerljivu pobjedu i ne može se opterećivati golemim medicinskim troškovima i skretanjem pozornosti koje bi transrodne osobe u vojsci izazvale", napisao je Trump.

Pentagon je prošle godine okončao svoju zabranu primanja u vojnu službu otvoreno transrodnih osoba pod vladom demokratskog predsjednika Baracka Obame. Očekivalo se da će se ove godine početi dopuštati novačenje transrodnih osoba, uz uvjet da su bile "stabilne" u svom rodnom opredjeljenju 18 mjeseci.

Prošlog je mjeseca ministar obrane Jim Mattis odobrio odgodu do šest mjeseci početka novačenja transrodnih osoba.

Odgoda je uzbunila zagovornike prava transrodnih osoba.

Čim je Trump svoju odluku objavio na Twitteru  Američka unija za građanske slobode (ACLU) pozvala je transrodne pripadnike vojske  da kontaktiraju odvjetnike.

"Tisuće transrodnih pripadnika vojske na bojišnicama zaslužuje bolje od njihovog glavnog zapovjednika. Kontaktirajte ACLU", poručila je ta organizacija na Twitteru.

Aron Belkin, ravnatelj instituta Palm Center i jedan od vodećih zagovornika prava LGBT osoba ocijenio je da je Trumpova odluka "zaprepašćujući i ignorantski napad na našu vojsku i naše transrodne vojnike".

"Predsjednik stvara goru verziju politike 'ne pitaj i ne izjašnjavaj se', Kako znamo iz tužne povijesti te diskreditirane politike diskriminacija šteti vojnoj spremnosti", rekao je Belkin.

Prošle je godine tadašnji minstar obrane Ash Carter iznio podatak iz studije RAND instituta da je u aktivnoj službi vojske SAD-a oko 2500 transrodnih osoba i oko 1500 u pričuvi.

Pentagon je u srijedu nakon Trumpovog Tweeta najavio da će "u skoroj budućnost" vojsci dati nove upute za postupanje.

"Blisko ćemo surađivati s Bijelom kućom kako bi realizirali nove upute glavnog zapovjednika glede transrodnih osoba u vojnoj službi", rekao je glasnogovornik Pentagona kapetan Jeff Davis te dodao da se sva pitanja o Trumpovoj objavi trebaju uputiti Bijeloj kući.

"Mi ćemo osigurati izmijenjene upute u bliskoj budućnosti", najavio je.  


Reci što misliš!