Politika

zaštita poslovnih interesa

SHZ Zadar: Hrvatska treba blokirati Mađarsku zbog OTP banke

SHZ Zadar: Hrvatska treba blokirati Mađarsku zbog OTP banke

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ovih dana u hrvatskim sredstvima informiranja navodi da odluka Mađarske o blokadi hrvatskog ulaska u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) nije politički motivirana već da se radi o zaštiti mađarskih poslovnih interesa i njihovih investicija u Hrvatskoj - jer OECD nije politička nego ekonomska organizacija koja okuplja gospodarski najrazvijenije zemlje svijeta –a i da Hrvatsku blokira jer da ima problem općenitog funkcioniranja investicijske i poslovne klime.

Koliko drže Mađari drže do predsjedničina posjeta Mađarskoj vidljivo je po tome mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto navodi da mađarska diplomacija treba zauzimati najtvrđu moguću poziciju u pogledu ulaska Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD) dokle god ona ne ispoštuje odluku arbitražnog suda vezanu uz MOL.

Također i hrvatska Vlada je trebala donijeti odluku o blokadi Mađarske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) jer mađarska banka  OTP  nije isplatila osnivače Dalmatinske banke d.d., a koja osnivačima duguje za naknadu štete oko 2 milijarde eura. Popis osnivača (dioničara), njih 140 s osnivačkim ulozima nalazi se u registru Trgovačkog suda u Zadru. Isplaćen je samo jedan osnivač, odnosno dioničar „Bagat precizna mehanika“, nitko ostali. Predsjednica i Vlada RH su se trebali po tom pitanju tako postaviti i prema Mađarima. Ovom blokadom Mađarska se ponaša kao u vrijeme vladavine Austrougarske, kada je eksploatirala Hrvatsku.

I gle čuda Mađari blokirali ulazak Hrvatske u OECD kako bi zaštitili svoje poslovne interese i investicije u Hrvatskoj, a Hrvatska nije zaštitila osnivače, odnosno dioničare banke Dalmatinska banka, što je i ona trebala blokirati Mađarsku jer OTP banka duguje osnivačima za naknadu štete oko 2 milijarde, a to je potvrdila isplatom samo jednog osnivača, odnosno dioničara „Bagat precizna mehanika“, a ostale niti jednog.

Trgovački sud u Splitu je 22. veljače 2000. godine presudio u tužbi P-2432/95 da je tuženik (Dalmatinska banka) dužan vratiti tužitelju (Bagat Precizna mehanika) osnivačke dionice, te iste knjižiti u Knjizi dionica kao vlasništvo tužitelja. Također, u obrazloženju presude Trgovački sud u Splitu je zaključio da tuženik (Dalmatinska banka) nije imao osnova ni u zakonu ni u ugovoru za raspolaganje dionicama tužitelja (Bagat Precizna mehanika). Kad je Banka vidjela da gubi spor, OTP banka i Bagat Precizna mehanika d.d. u stečaju zaključili su SPORAZUM 27.02. 2008. godine o mirnom i dogovornom razrješenju spora te je OTP banka tim sporazumom isplatila Bagatu naknadu štete u iznosu 55.150.242,42 kuna. Na isti način OTP banka kao pravni sljednik Dalmatinske banke treba vratiti i osnivačke dionice ostalim osnivačima, njih 139, i isplatiti im naknadu štete kao što je isplatila naknadu štete i poduzeću Bagat Precizna mehanika.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti