Politika

niz bilateralnih sastanaka

Ministrica Pejčinović Burić putuje na 72. zasjedanje Opće skupštine UN-a

Ministrica Pejčinović Burić putuje na 72. zasjedanje Opće skupštine UN-a
Goran Stanzl/PIXSELL

Ministrica vanjskih i europskih poslova i potpredsjednica vlade Marija Pejčinović Burić bit će u izaslanstvu premijera Andreja Plenkovića na općoj raspravi 72. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda, koja se od 18. do 22. rujna održava u New Yorku, priopćeno je u nedjelju iz službe za odnose s javnošću ministarstva.

Ministrica Pejčinović Burić sudjelovat će na skupu o reformi UN-a, sastanku ministara Frankofonije, sastanku na visokoj razini o posebnim mjerama zaštite od seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja, kao i na sastanku ministara vanjskih poslova Europske unije o Libiji, stoji u priopćenju.

Pejčinović Burić će nazočiti i otvaranju opće rasprave 72. zasjedanja Opće skupštine UN-a te sastanku na vrhu Globalnog sporazuma za okoliš.

Predviđeno je i njezino sudjelovanje na 10. konferenciji o olakšavanju stupanja na snagu Sveobuhvatnog sporazuma o zabrani nuklearnog testiranja te o pokretanju EU-UN rodne inicijative za uklanjanje svih oblika nasilja prema ženama i djevojkama.

Ministrica će sudjelovati i na sastanku ministara vanjskih poslova o Iraku, trilateralnom sastanku ministara vanjskih poslova Hrvatske, Turske i Bosne i Hercegovine, neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova Srednjoeuropske inicijative (SEI), ministarskom skupu o sirijskoj krizi, sastanku na visokoj razini posvećenom problemima u Iraku te sastanku neformalne mreže ministrica vanjskih poslova.

Posljednjeg dana sudjelovanja na zasjedanju Opće skupštine UN-a, ministrica Pejčinović Burić sudjelovat će na ministarskom sastanku Kvadrilaterale (Bugarska, Rumunjska, Grčka i Hrvatska) o Zapadnom Balkanu, te sastanku šefova diplomacije država Američko-jadranske povelje (AJP).

U ponedjeljak će nazočiti susretu s hrvatskom zajednicom, ceremoniji otkrivanja spomen-ploče o spomeniku „Mir“ kipara Antuna Augustinčića koju Hrvatska poklanja UN-u i koju će otkriti premijer Plenković, te svečanom prijemu povodom obilježavanja 25. obljetnice članstva RH u Ujedinjenim narodima.

Na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a, ministrica Pejčinović Burić održat će niz bilateralnih sastanaka, zaključuje se u priopćenju.


Reci što misliš!