Politika

utvrđivanje stanja

Izaslanstvo Europskog parlamenta ocjenjuje uspješnost Inicijative za zapošljavanje mladih u Hrvatskoj

Izaslanstvo Europskog parlamenta ocjenjuje uspješnost Inicijative za zapošljavanje mladih u Hrvatskoj
Thinkstockphotos.com

Izaslanstvo Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja Europskog parlamenta koje se nalazi u posjetu Hrvatskoj u svrhu utvrđivanja stanja provedbe Inicijative za zapošljavanje mladih u srijedu je razgovaralo s hrvatskim dionicima Inicijative koji su europarlamentarcima iznijeli svoje ocjene i kritike mjera.

"Ovo je misija utvrđivanja stanja u provedbi Garancije za mlade. Ona je važna na razini Europske unije jer se vode rasprave o budućnosti europskog proračuna i hoće li u proračunu opstati neke mjere i politike. Jedna od njih je i Garancija za zapošljavanje mladih. Hoće li opstati ovisi koliko su joj dobri rezultati sada, koliko se kvalitetno provodi i koliko države, odnosno mladi, imaju korist od te mjere", objasnila je hrvatska europarlamentarka Ivana Maletić, članica izaslanstva. 

Službeni posjet Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja Sloveniji i Hrvatskoj odvija se u kontekstu izrade izvješća o provedbi Inicijative za zapošljavanje mladih u državama članicama EU-a, o kojem bi Odbor trebao glasati u prosincu 2017. Izaslanstvo je u službenom posjetu Sloveniji i Hrvatskoj od 19. do 21. rujna, a u Hrvatskoj boravi u srijedu i četvrtak.

Inicijativa za zapošljavanje mladih (YEI) pokrenuta je 2013. kako bi podržala mlade ljude u dobi do 25 godina koji nisu u sustavu obrazovanja niti su zaposleni i uz to žive u regijama gdje je nezaposlenost mladih bila veća od 25 posto u 2012.

Izaslanstvo koje čine europarlamentarci Romana Tomc (predsjednica izaslanstva), Ivana Maletić, Emilian Pavel, Kostadinka Kuneva  i Joelle Melin u srijedu je u Kući Europe u Zagrebu razgovaralo s hrvatskim dionicima na temu europskih programa  zapošljavanja mladih.

Svoje su primjedbe i ocjene zastupnicima Europskog parlamenta iznijeli Nataša Novaković (Hrvatska udruga poslodavaca), dr. sc. Iva Tomić (Ekonomski Institut, Zagreb), Krešimir Sever (Nezavisni hrvatski sindikati), predstavnici nevladinih udruga i članovi savjeta za provedbu plana Jamstva za mlade Maja Gregorić, Marin Živković i Sven Janovski, te Antonio Matković. 

Predstavnici hrvatskih udruga i sindikata u razgovoru su upozorili kako su mjere Unije usmjerene na lakše zapošljive kategorije stanovništva, odnosno mlade i obrazovane iz urbanih područja.

Januski je upozorio kako u mjerama stručnog osposobljavanja, odnosno mjera stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa,  nisu jasno utvrđeni kriteriji koga se osposobljava i kome su prioritetno namijenjene te da se stoga njima pokušava "doskočiti svim problemima podjednako neefikasno". 

Novaković i Sever su, među ostalim, upozorili kako se mjere potpore za stručno osposobljavanje u velikoj mjeri koriste u javnom sektoru koji ima ograničenu mogućnost zapošljavanja te da, kako je ustvrdio Krešimir Sever, na taj način "država vara samu sebe".

"Ovo je bio vrlo bitan dijalog s predstavnicima koji sudjeluju u savjetodavnom tijelu za provedbu Garancije za mlade u Hrvatskoj. Oni su u svojim izlaganjima ukazali da u Hrvatskoj nisu baš zadovoljni provedbom, odnosno da je šteta da se Garancija za mlade, odnosno mjere zapošljavanja, svela na stručno osposobljavanje. Ono je možda bilo dobro u trenutku kada je djelovalo kao požarna mjera kada je razina nezaposlenosti mladih bila iznad 40 posto ali sada, kada je to spušteno na 25 posto, morali bi imati jedan dobar 'mix' politika kojma pomažemo mladima da budu konkurentni i zapošljivi na tržištu rada", ocijenila je za Hinu Maletić nakon razgovora.

"Sada je na Hrvatskoj da redefeniramo te mjere, prilagodimo potrebama mladih, da se stručno osposobljavaju dok uče i dok su na fakultetima, a ne poslije", zaključila je Maletić. 

Izaslanstvo se u srijedu sastalo i s ministrom rada i mirovinskoga sustava mr. sc. Markom Pavićem koji je članove upoznao s programima Europskog socijalnog fonda koji se provode u Hrvatskoj te projektima vezanim uz zapošljavanje.

Pavić je predstavio tri projekta: Od mjere do karijere,  čija je vrijednost 1,5 milijardi kuna, Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja 73,4 milijuna kuna i program zapošljavanja žena Zaželi u iznosu većem od 400 milijuna kuna.

Tijekom boravka u Hrvatskoj izaslanstvo će posjetiti i Hrvatski zavod za zapošljavanje te Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri. 

Inicijativa za zapošljavanje mladih među glavnim je izvorima financijskih sredstava EU-a za potporu provedbi programa Garancije za mlade, a njome se posebno podupire mlade koji su nezaposleni i nisu uključeni u programe obrazovanja ili osposobljavanja, uključujući mlade koji su dugo nezaposleni i one koji nisu prijavili da traže posao.

U okviru Inicijative za zapošljavanje mladih najčešće se podupire naukovanje, stažiranje, posredovanje pri zapošljavanju i daljnje obrazovanje radi stjecanja kvalifikacije.

Inicijativom se dopunjuju druge mjere koje se poduzimaju na nacionalnoj razini, posebno s potporom Europskoga socijalnog fonda (ESF), u cilju uspostave ili provedbe programa Garancije za mlade. 

U okviru Garancije za mlade države članice trebale bi uvesti mjere kojima bi se osiguralo da mladi u dobi do 25 godina dobiju kvalitetnu ponudu za posao, daljnje obrazovanje, naukovanje ili stažiranje u roku od četiri mjeseca nakon završetka školovanja ili gubitka posla.

Ukupni proračun Inicijative  za razdoblje od 2014. do 2020. iznosi 6,4 milijarde EUR. Od ukupnog proračuna, 3,2 milijarde EUR je iz posebne proračunske linije za Inicijativu za zapošljavanje mladih, a 3,2 milijarde EUR iz ESF-a. Doprinosu ESF-a države članice koje ispunjavaju uvjete dodaju svoja financijska sredstva.

Budući da je stopa nezaposlenosti i dalje vrlo visoka, Komisija je 14. rujna 2016. predložila da se proračun Inicijative za zapošljavanje mladih poveća za dvije milijarde eura, sa 6,4 na 8,4 milijarde EUR. Vijeće i Parlament prihvatili su povećanje ukupnih sredstava Inicijative za zapošljavanje mladih za 2,4 milijarde EUR za razdoblje 2017. – 2020.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti