Sci-Tech

Sigurnost

Hakerski napad na Yahoo je gori nego što se mislilo

Hakerski napad na Yahoo je gori nego što se mislilo

Prije desetak dana u javnost je dospjela informacija o tome kako je Yahoo još 2014. godine bio metom hakerskog napada - i to ne bilo kakvog.

Ako se ispostavi da su prvi podaci bili točni, i da su u napadu ukradeni podaci (korisnička imena, lozinke, e-mail adrese) od oko 500 milijuna njihovih korisnika, ovaj će slučaj biti zapisan kao najveći hakerski napad u povijesti. Međutim, neslavni bi rekord mogao biti postavljen još više, ako je vjerovati anonimnom bivšem zaposleniku Yahooa koji je progovorio za Business Insider.

Ovaj poznavatelj prilika u Yahoou izjavio je da su sustavi unutar kompanije tako posloženi da je spomenuti veliki hakerski upad mogao kompromitirati mnogo više od 500 milijuna korisničkih računa. Njegova procjena je da je Yahoo objavio ovu brojku kao minimalnu, da stvari ne bi izgledale tako loše - u stvarnosti, broj korisnika čiji su podaci ukradeni mogao bi se kretati između 1 i 3 milijarde.

To podrazumijeva da su hakeri upali u glavnu bazu podataka o korisnicima svih Yahoo-ovih usluga. Kako se u istoj bazi u doba napada nalazilo i do milijardu aktivnih računa, te velik broj onih neaktivnih koji u međuvremenu nisu izbrisani, hakeri su imali mogućnost pokupiti daleko veću količinu osjetljivih podataka.

Istraga o tome kako se napad dogodio još uvijek je u tijeku.

Bug.hr


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.