Sci-Tech

Internet

Opera omogućava besplatni neograničeni VPN

Opera omogućava besplatni neograničeni VPN

Opera je upravo postala prvi internetski preglednik koji svojim korisnicima omogućava besplatno korištenje VPN (Virtual Private Network) mreže, i to tako što je VPN klijent integriran u sami browser. Ova je funkcionalnost bila najavljena još u travnju, kada su je mogli isprobati korisnici developerske verzije Opere. No, sada je došlo vrijeme i da se VPN ponudi i ostatku Operaša.

Kako prenosi CNet, u najnovijoj inačici Opere VPN se može uključiti jednim klikom. Time korisnik ulazi u zonu sigurnijeg surfanja, zaštićenog 256-bitnom AES enkripcijom, a internetski se promet preusmjerava preko posebnih VPN servera na nekoj od pet lokacija u svijetu: SAD-u, Kanadi, Njemačkoj, Nizozemskoj ili Singapuru. Ovi će serveri omogućavati dovoljnu propusnost, pa korisnici ne bi trebali imati problema sa streamanjem HD video sadržaja, kažu iz Opere.

VPN dodatak za Operu razvijen je u suradnji s njihovom kompanijom SurfEasy (koju su preuzeli ranije ove godine), a dostupan je u novoj desktop inačici Opere za Windowse i macOS, koju je moguće preuzeti već danas. Iz Opere kažu da su vrlo posvećeni sigurnosti i privatnosti svojih korisnika, te da ni oni a niti SurfEasy ne pohranjuju nikakve podatke o stranicama posjećenima kroz njihove VPN servere.

Od ostalih mogućnosti nove Opere tu su, uz već ranije ugrađeni adblocker, način rada s manjom potrošnjom baterije, te podrška za RSS kanale i Googleov streaming uređaj Chromecast.

Bug.hr


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.