Sci-Tech

Telekomunikacije

EU snižava cijene roaminga za operatere

EU snižava cijene roaminga za operatere

Europska unija polako postaje sve povezanije jedinstveno digitalno tržište. Najveći korak prema tome ostvaren je odlukom o ukidanju roaming troškova koji će u potpunosti zaživjeti u lipnju sljedeće godine.

No, kako bi se uspješno provelo pojeftinjenje razgovora, slanja poruka, te podatkovnog prometa na teritoriju EU potrebno je ograničiti i roaming naknade koje operateri naplaćuju jedni drugima.

Ove "veleprodajne" roaming cijene uskoro će doći pod nož Europskog vijeća, koje će pod predsjedanjem Slovačke započeti pregovore o spuštanju maksimalnih roaming cijena za operatere. Europski parlament predlaže da cijene budu ograničene na 4 eura po gigabajtu, što bi se potom s vremenom smanjilo na samo 1 euro. Europska komisija planira inicijalno ograničenje postaviti na 8,5 eura, dok su se države članice već usuglasile oko limita od 10 eura po gigabajtu.

Na institucijama EU je sada da pronađu zajednički jezik s državama članicama i telekomima, te kroz pregovore do ožujka sljedeće godine pronađu kompromis i dogovore na koju će razinu ograničenje cijene biti postavljeno, te kako će se kasnije snižavati.

Osim pregovora o limitu cijena, EU mora prije ukidanja roaminga usuglasiti i odredbe tzv. "fair use" politike, koja bi spriječila korisnike da koriste SIM karticu zemlje gdje su troškovi telefoniranja najmanji - iako u toj zemlji ne žive.

Bug.hr


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.