Sci-Tech

Biznis

Hrvatska zbog piratstva i krivotvorina godišnje izgubi 1,9 milijardi kuna i 4.200 radnih mjesta

Hrvatska zbog piratstva i krivotvorina godišnje izgubi 1,9 milijardi kuna i 4.200 radnih mjesta

Ukupno 7,4% prodaje u devet sektora izgubi se zbog piratstva i krivotvorina prisutnih na tržištu Europske unije

U nizu istraživanja koja je proveo Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) procjenjuje se da se zbog prisutnosti lažnih proizvoda na tržištu svake godine gubi više od 364 milijarde kuna, ili 7,4 % ukupnih prihoda od prodaje u devet sektora.

Svake se godine u gospodarstvu EU-a izgubi i dodatnih 267 milijardi kn zbog neizravnog utjecaja krivotvorenja i piratstva u tim sektorima, poglavito jer proizvođači kupuju manje proizvoda i usluga od dobavljača.

Devet zahvaćenih sektora su: kozmetički proizvodi i proizvodi za osobnu njegu; odjeća, obuća i odjevni dodaci; sportska oprema; igračke i igre; nakit i ručni satovi; ručne torbice; snimljena glazba; jaka alkoholna pića i vino; te farmaceutski proizvodi.

Zbog gubitaka u prodaji izravno je izgubljeno ili nije otvoreno 500.000 radnih mjesta u tim sektorima u EU-u jer proizvođači koji zakonito posluju, a u nekim slučajevima i distributeri tih proizvoda, zapošljavaju manje osoba nego što bi to učinili da nema krivotvorenja i piratstva. Kada se uzmu u obzir i neizravne posljedice krivotvorina na druge sektore, u drugim područjima gospodarstva EU-a izgubi se dodatnih 290.000 radnih mjesta.

Serijom istraživanja također se prati učinak krivotvorina na javne financije. Ukupni godišnji gubici proračunskih prihoda koji proizlaze iz krivotvorenja i piratstva u tih devet sektora procjenjuju se na 109 milijardi kn u obliku izgubljenog poreza na dobit, PDV-a i trošarina.

"Situacija se razlikuje od jedne države članice do druge, no cjelokupna je slika iz naših istraživanja jasna: krivotvorenje i piratstvo imaju negativan utjecaj na gospodarstvo i otvaranje radnih mjesta u EU",  izjavio je izvršni direktor EUIPO-a, António Campinos.

Što se tiče podataka za Hrvatsku, procjenjuje se da se kao posljedica krivotvorenja u promatranim sektorima godišnje izravno izgubi 1.976 milijuna kn, što čini 8,9 % prodaje u tim sektorima. To znači da je više od 4.200 radnih mjesta izravno izgubljeno u tim sektorima.

Relativni gubici prodajnih prihoda i radnih mjesta uzrokovani krivotvorenjem u Hrvatskoj su iznad prosjeka EU. Između promatranih, sektor koji je ponajviše pogođen gubicima u prodaji u usporedbi s prosjekom EU-a su ručne torbice, stoji u izvješću EUIPO-a.


Reci što misliš!