Sci-Tech

Sve više napada na novinare

U Beogradu predstavljena regionalna online platforma o napadima na novinare

U Beogradu predstavljena regionalna online platforma o napadima na novinare
Thinkstockphotos.com

Profesionalni, radni, ekonomski položaj novinara u regiji pokazuju trend pogoršanja u posljednjih nekoliko godina, a medijske slobode su ozbiljno ugrožene

Broj napada na novinare u porastu je u posljednjih nekoliko godina, a posebno brine porast fizičkih napada i nasilja nad novinarima, upozoreno je na dvodnevnoj konferenciji „Sloboda medija i sigurnost novinara na zapadnom Balkanu“, koja završava u srijedu u Beogradu, na kojoj je predstavljena i regionalna online platforma koja prvi put objedinjuje podatke o napadima na novinare iz svih zemalja u regiji.

Regionalno istraživanje o slobodi medija i sigurnosti novinara vodila je profesorica Snežana Trpevska iz Instituta za komunikacijske studije u Skoplju, a provedeno u pet zemalja regije – Srbiji, BiH, Crnoj Gori, Kosovu i Makedoniji.

Unatoč činjenici da je kleveta kao kazneno djelo dekriminalizirana u svih pet država obuhvaćenih istraživanjem, u legislativi svih zemalja za zadržane su stroge kazne, što ima velik utjecaj na autocenzuru, pokazalo je istraživanje, po kojem se, primerice, u BiH čak 80 posto novinara izjasnilo kako se boje tužbi za klevetu.

Istraživanje pokazuje da je u većini zemalja legislativa usuglašena s europskim standardima, ali je primjena zakona loša i nedosljedna.

Niti u jednoj od zemlja regije internet nije predmet zasebnih zakonskih propisa, ali je istraživanje ukazalo na pokušaje cenzure, a regulatorna tijela i javni servisi u svim su zemljama uočeni kao politizirani. 

Također, istraživanje pokazuje opći trend da kritičko novinarstvo sve više "bježi u online sferu", koja sve više postaje zona slobodnog novinarstva, ali i meta napada, dok novinari neprofitnih medija naglašavaju kako su često "izloženi napadima centara moći", ali i pojedinih kolega koji ih nastoje diskreditirati etiketirajući ih kao "strane plaćenike", rečeno je na konferenciji.

Plaće i prihodi novinara u nekim su zemljama regije pali ispod prosjeka, novinari često rade prekovremeno i bez ugovora  ili na određeno vrijeme, pa je postoji stalni strah od otkaza, a utjecaj uprava na redakcije, urednike i novinare su veliki, jer ne postoje interni akat koji bi štitili neovisnost redakcija.

On line platforma za bolju prevenciju od napada

Nasuprot udruživanju i djelovanju novinara u strukovnim organizacijama, istraživanje pokazuje i trend na cijelom istraživanom području –  da vlasti stvaraju paralelne strukture civilnog društva koje služe za kompromitiranje legitimnih strukovnih organizacija novinara u regiji. 

Novinari u svim zemljama regije ukazuju na problem tzv. šutnje administracije i  odugovlačenja dostave traženih informacija, što se posebno odnosi na vlade i političke stranke, dok su najotvoreniji državni parlamenti.

Na konferenciji u Beogradu predstavljena je i platforma koja po prvi puta objedinjuje podatke o napadima na novinare iz svih zemalja u regiji, uključujući i Hrvatsku. 

Platforma omogućuje jednostavnu prijavu napada i povrede prava kao i pretragu baza napada na novinare u šest regionalnih centara - u Sarajevu, Zagrebu, Prištini, Skoplju, Podgorici i Beogradu. 

Online platforma dio je sustava za rano upozoravanje i prevenciju napada na novinare, koji razvija Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara - mreža novinarskih organizacija i sindikata u zemljama zapadnog Balkana, osnovana siječnja 2016. godine. 

Konferenciju je organizovala Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) u okviru projekta Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara - mreže novinarskih organizacija i sindikata u zapadnobalkanskim državama, a uz domaćine sudjelovali su i predstavnici novinarskih udruga iz Sarajeva, Zagreba, Podgorice, Skoplja, Prištine, te šef Delegacije EU u Beogradu Michael Davenport, predstavnica OESS-a za slobodu medije Dunja Mijatović te Martina Silvestri iz Vijeća Europe.


Reci što misliš!