Sci-Tech

"Klik za bolju Hrvatsku vol.2"

Pobjednici foto natječaja putuju kod Picule u Strasbourg

Pobjednici foto natječaja putuju kod Picule u Strasbourg

Ured zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule organizirao je kreativni foto natječaj „Klik za bolju Hrvatsku vol.2“, čiji pobjednici sutra putuju u Strasbourg na posljednji plenarni tjedan ove godine

21 pobjednik i pobjednica natječaja provest će u Strasbourgu četiri dana i posjetiti Europski parlament gdje će, između ostalog, sudjelovati u radu plenarne sjednice.

„Sam naziv akcije „Klik za bolju Hrvatsku“ govori da je riječ o natječaju koji moj Ured organizira drugi put u tri godine. Prvi put smo ga organizirali 2013. i tada je cilj bio da autori i autorice uhvate motive odnosno trenutke koji su im uljepšali dan i koji po njima našu zemlju čine boljom, zbog čega bi tih motiva trebalo biti više“, poručio je organizator Picula uoči putovanja pobjednika u Strasbourg.

Autori i autorice morali su i 2013. kao i sada, svojim fotoaparatima uloviti i one motive koji nisu tako lijepi već traže neku vrstu našeg promijenjenog odnosa prema stvarima koje u Hrvatskoj nisu dobre.

„Ako je 2013. godine bio cilj da zamrznemo jedno stanje u kojem smo ušli u Europsku uniju, sa svojim pozitivnim i negativnim stranama, 2016. smo željeli napraviti jedan Natječaj u kojem smo htjeli vidjeti, mijenja li se Hrvatska, kroz oči naših natjecatelja“, rekao je Picula.

Autore za finale birao je žiri u kojem su bili poznati karikaturist i ilustrator Nikola Plečko (Nik Titanik), zastupnik Picula te njegovi asistenti. Njihove su fotografije zatim objavljene na Facebook profilu zastupnika Picule, a 21 pobjednička fotografija odabrana je temeljem najvećeg broja „lajkova“.

Motivi na fotografijama bili su različiti: od prirodnih ljepota (zalazak sunca), do primjerice fotografije koja prikazuje tim Zavoda za intenzivnu pedijatru KBC-a Split tijekom njihovog leta helikopterom u pomoć životno ugroženom novorođenčetu u bolnici u Dubrovnik; zatim slika dvoje mladih koji su se upravo vjenčali i odlučili ostati živjeti u Hrvatskoj za razliku od mnogih drugih koji odlaze raditi u inozemstvo, ljubav starijeg para koji se drži za ruke, do naborane ruke starijeg čovjeka koja prikazuje njegovu požrtvovnost, a istovremeno i ljepotu Jadrana dok plovi negdje između Biševa i Palagruže.

Uz posjet Europskom parlamentu i Strasbourgu, drugi dio nagrade bit će izložba pobjedničkih fotografija koja će se u siječnju održati u Kući Europe, u Zagrebu.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti