Sci-Tech

ICENT

Traži se prostor za izgradnju Inovacijskog centra Nikola Tesla

Traži se prostor za izgradnju Inovacijskog centra Nikola Tesla
Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL

U priopćenju Ministarstva znanosti i obrazovanja stoji da su svi sudionici sastanka izrazili podršku daljem razvoju projekta

Podršku Inovacijskom centru "Nikola Tesla" (INCENT) u srijedu su dali svi sudionici sastanka u Ministarstvu znanosti i obrazovanja te dogovorili kako će prvi sljedeći korak biti osiguranje prostora za izgradnju tog centra.

Sastanku su nazočili ministar Pavo Barišić sa suradnicima, predstavnici Grada Zagreba predvođeni zamjenicom gradonačelnika Vesnom Kusin, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, privremeni ravnatelj Centra Nedjeljko Perić te državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Tomislav Boban.

Inovacijski centar Nikola Tesla projekt je Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu koji se od 2013. nalazi na Indikativnoj listi Ministarstva znanosti i obrazovanja.

ICENT je registriran kao ustanova 2015.  te je 2016. počeo s radom. Iste godine Ministarstvo gospodarstva uvrstilo je projekt na Listu strateških investicijskih projekata Hrvatske.

Projekt vrijednosti 350 milijuna kuna predviđa izgradnju inovacijskog centra kao vodeće istraživačko-razvojne institucije Hrvatskoj, u kojoj će se kreirati inovativni proizvodi-prototipovi za potrebe industrije, temeljeni na znanstvenim istraživanjima u sektorima od strateškog značaja za gospodarski razvoj Hrvatske.

U priopćenju Ministarstva znanosti i obrazovanja stoji da su svi sudionici sastanka izrazili podršku daljem razvoju tog projekta s ciljem podizanja razine konkurentnosti i stvaranja boljih uvjeta za hrvatske znanstvenike i istraživače u domovini te povezivanje znanosti i gospodarstva.

"Prvi je sljedeći korak rješavanje pitanja osiguravanja prostora za izgradnju Centra, a čime će se uključene strane intenzivno baviti u narednome razdoblju kako bi projekt ispunio preduvjete za natjecanje za sredstva dostupna u okviru fondova Unije", navode iz Ministarstva.

Također dodaju kako su sudionici sastanka podržali ideju Tehnološkog parka na Zagrebačkom velesajmu i dogovorili aktivan pristup s ciljem cjelovitog rješenja pitanja neiskorištenog prostora na Borongaju.


Reci što misliš!