Sci-Tech

U trećini poduzeća

Windows XP se još uvijek 'drži' u istočnoj Europi

Windows XP se još uvijek 'drži' u istočnoj Europi

Prema istraživanju Bitdefendera na ZDnetu, Windows XP u poduzećima istočnog dijela Europe još uvijek drži pozamašan udio. Prošlo je više od godinu dana otkako su u Microsoftu konačno i službeno prekinuli podršku za taj prastari OS, no čini se da još uvijek ima onih koji su voljni plaćati dodatne troškove održavanja ili potpuno zanemariti računalnu sigurnost.

U Ukrajini se prema podacima Bitdefendera čak 41,2 posto poslovnih i javnih računala (koja koriste njihov antivirus) može 'pohvaliti' korištenjem operativnog sustava Windows XP. Tek nešto niži postotak je na računalima u Mađarskoj (37,5 posto), a slijedi i Rumunjska s 34 posto.

Poljska je ugrabila 24,05 posto, Moldavija 18,7 posto, a Slovačka je na već znatno nižin 10,61 posto. Bugarska i Češka su među onima koji su tranziciju na modernije sustave već dobrano odradili s udjelom Windows XP na računalima od šest i 4,7 posto redom. Sigurnosni stručnjaci Bitdefendera smatraju kako će se neminovno računala morati oprostiti sa starim OS-om iz Microsofta, ako ni radi čeg drugog - onda radi sigurnosti.

Kako vrijeme prolazi, kriminalnim hakerima i autorima malicioznog koda napušteni sustav je sve primamljivije odredište pa je mnogim tvrtkama jasno da si ne mogu dopustiti takav rizik. ZDNet je kontaktirao nekoliko poduzeća u Rumunjskoj iz različitih kategorija (računovodstvo, osiguranja, građevinski radovi) i saznao kako je glavni razlog zadržavanja na starim Windowsima zapravo kompatibilnost s posebnim aplikacijama. Međutim, spomenuta je i 'emocionalna veza uz stari softver'.

Prema podacima Microsofta, Bitdefenderovi postoci za Rumunjsku su 'pretjerani', no nisu dali do znanja što to točno znači u brojevima. Više o svemu je moguće pročitati na izvornom linku.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.