Sci-Tech

Zašto je Microsoft bijesan na Google?

Zašto je Microsoft bijesan na Google?

U Redmondu nisu presretni zbog toga što je Google javno obznanio postojanje ranjivosti u Windows 8.1 operativnom sustavu, uz sve pripadajuće detalje. Microsoft smatra kako bi kompanije morale raditi zajedno kako bi se zaštitili potrošači, a ne 'na ovaj način omogućiti napadačima uvid u ranjivost'.


Microsoftov Chris Betz, jedan od ljudi zaduženih za MSRC (Microsoft Security Response Center) je čak objavio tekst na TechNetu u kojem govori koliko je razočaran Googleovim postupkom.

'Oni koji su za potpuno i javno objavljivanje detalja vezanih uz sigurnosne ranjivosti, a kako bi one bile zakrpane čim prije jednostavno nisu u pravu. Objavljivanje informacija bezrazložno stvara pritisak na već ionako složen tehnički okoliš', piše Betz.

Google je odlučio objaviti informacije svega dva dana prije Patch Tuesdaya, iako su ih u Microsoftu kontaktirali da ne objavljuju detalje vezane uz propust prije 13. siječnja (kada stiže sigurnosna nadogradnja).

Betz smatra kako je Google po svaku cijenu htio 'uhvatiti' Microsoft, ali na način koji šteti potrošačima.

'Ono što je dobro za Google nije uvijek dobro za potrošače. Pozivamo Google da učini zaštitu potrošača kolektivnim primarnim ciljem', zaključio je Microsoftov stručnjak za sigurnost.

Google je u izjavi za Engadget objasnio kako su samo poštovali Project Zero politiku - nakon roka od 90 dana, imaju pravo objaviti sigurnosne rupe. Napomenuli su i da nije riječ o nekoj novoj politici rada, već praksi koja se pokazala dobrom i kod raznih kompanija i sigurnosnih stručnjaka.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.