Sci-Tech

Alarmantna pitanja o nuklearnoj sigurnosti

Francuska istražuje prelete misterioznih bespilotnih letjelica iznad nuklearki

Francuska istražuje prelete misterioznih bespilotnih letjelica iznad nuklearki

Državna kompanija za električnu energiju (EDF), koja upravlja nuklearkama, potvrdila je da je letjelica oblika sličnog bespilotnim letjelicama od 5. listopada uočena iznad sedam nuklearnih elektrana od kojih je jedna u postupku demontaže.

Skupina za zaštitu okoliša Greenpeace ustvrdila je da je "najmanje deset" nuklearnih postrojenja diljem Francuske bilo metom nadlijetanja bespilotnih letjelica, uključujući najstariju nuklearku u Fessenheimu, na granici s Njemačkom, kao i administrativno sjedište Povjerenstva za nuklearnu energiju u blizini Pariza. EDF je međutim zanijekala da je bespilotna letjelica nadlijetala Fessenheim.

Za sada nije jasno tko stoji iza letova koji su izazvali uzbunu. Sumnja je odmah pala na antinuklearni lobi koji je već u više navrata svojim potezima želio skrenuti pažnju na pitanje nuklearne sigurnosti.

Greenpeace, koji je posljednjih godina izvršio više upada u nuklearne elektrane želeći podići svijest o nuklearnoj sigurnosti, opovrgnuo je bilo kakvu svoju umiješanost u incidente s bespilotnim letjelicama, koje je nazvao "vrlo zabrinjavajućima".

"U svim svojim operacijama Greenpeace djeluje otvoreno i preuzima odgovornost za svoje akcije", objavila je organizacija za zaštitu okoliša pozivajući na istragu o sigurnosti zračnog prostora oko nuklearnih elektrana.

Francuska ima 58 nuklearnih reaktora

Državna energetska kompanija objavila je da je upozorila vlasti i uputila krivičnu prijavu protiv nepoznatih osoba zbog ilegalnog ulaska u zračni prostor iznad nuklearnih postrojenja u svakom od ovih incidenata.

Zrakoplovima je zabranjeno letjeti u radijusu od 5 km i do 1.000 metara visine iznad nuklearnih postrojenja.

Upitan o incidentima, ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve izjavio je za France Info da vlasti "imaju sredstva za neutraliziranje tih letjelica", no nije rekao ništa o tome tko bi mogao stajati iza alarmantnih letova navevši samo da je istraga u tijeku.

Kompanija EDF pokušala je umanjiti značenje upada u zračni prostor ustvrdivši "kako oni nemaju utjecaja na sigurno funkcioniranje nuklearki". No ta tvrtka nije šire progovorila o pitanju sigurnosti uključujući moguću prijetnju terorističkim napadima.

Francuska antinuklearna skupina Observatoire du Nucleaire ustvrdila je da sve ovo pokazuje da uz pomoć moderne tehnologije poput bespilotnih letjelica ljudi loših namjera mogu lako doći do ključnih informacija o točnoj konfiguraciji svake od nuklearki žele li izvesti stvaran napad na nju.

Iako je kompanija EDF objavila na stranicama svake od nadgledanih nuklearki informaciju o preletu bespilotnih letjelica ipak nije izdano nikakvo službeno priopćenje s tim u vezi te su tako incidenti sve do srijede ostali malo poznati medijima i široj javnosti.

Francuska ima 58 nuklearnih reaktora koji zadovoljavaju tri četvrtine francuskih potreba za električnom energijom. Francuski predsjednik Francois Hollande založio se za smanjenje ovisnosti u nuklearnoj energiji na 50 posto do 2025. godine.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.