Sci-Tech

Appleova kvartalna zarada

Apple zbog iPhonea pliva u lovi

Apple zbog iPhonea pliva u lovi

Tvrtka je prodala pet milijuna pametnih telefona više od očekivanja i upeterostručila prihode u Aziji. Zato je iPad malo podbacio.

Appleova kvartalna zarada gotovo se udvostručila nakon porasta prodaje iPhonea, naročito u Kini. Tvrtka iz Cupertina nadmašila je očekivanja analitičara i ulagača te raspršila strahovanja da njihov pametni telefon više ne može ostvariti oštre skokove u prodaji.

Jabučari su tijekom prvog kvartala prodali 35,1 milijun iPhonea - što čini pola prihoda te tvrtke - za pet milijuna više od očekivanja. Potražnja je potakla peterostruki rast prihoda u Kini, Tajvanu i Hong Kongu, piše Reuters.

A prostora za rast u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta još i te kako ima. Apple još nije počeo surađivati s najvećim kineskim telekomom China Mobile. Očekuje se da će, zahvaljujući tome, uspjeti zadržati visoke stope rasta čak tijekom drugog tromjesečja.

Neto prihod porastao je na 11,6 milijardi dolara (oko 66,12 milijardi kuna), što pokazuje da im snižavanje cijena starijih modela nije naškodilo. No zato je prodaja iPada bila ispod očekivanja. Prodano je 11,8 milijuna primjeraka, a očekivalo se 13 milijuna. Čini se da dolazi do zasićenja na tržištu tableta.

Tvrtka trenutačno ima na raspolaganju 110 milijardi dolara (oko 627 milijardi kuna), od čega je 74 milijarde dolara (oko 421,8 milijardi kuna) u inozemstvu. Koliko je to novca? Pa da možete prikupiti sve trenutačno raspoložive kune, ne biste imali ni približno toliko.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.