Sci-Tech

Novi zakon pred američkim Kongresom

Što je CISPA i zašto je se treba bojati?

Što je CISPA i zašto je se treba bojati?

Ako ste mislili da je borba protiv zakona SOPA, PIPA i ACTA završila – varate se. Sve je glasniji novi zakon CISPA, no o čemu se točno radi?

CISPA (Cyber Intelligence Sharing and Protection Act) je novi zakon koji podupire Američki Kongres. Ovaj bi zakon mogao ostaviti puno značanije posljedice nego što je to bio slučaj sa SOPA, PIPA i ACTA zakonima.

Novi zakon CISPA omogućuje kompanijama da prikupljau informacije o ljudima te ih daju američkim vlastima u svrhu ‘cyber sigurnosti’, no najveći problem ovog zakona je taj što je njegovo područje djelovanja toliko široko da bi mogao dovesti do toga da kompanije i vlasti nadgledaju i cenzuriraju ono što ljudi pričaju.

Electronic Frontier Foundation, zaklada koja se bavi slobodom na internetu, ističe kako prema CISPA zakonu kompanije kao što su Google, Facebook i Twitter mogu presresti vaše mailove ili poruke, te poslati kopiju iste nekoj od drugih kompanija ili pak vlastima koje ih dalje mogu promijeniti ili spriječiti da stignu do određene destiniacije – ako su uklapaju u njihov plan da se zaustavi sigurnosna prijetnja.

 

Glasnogovornica Centra za demokraciju i tehnologiju u SAD-u ističe kako je zakon CISPA izuzetno velik u smislu vrsta informacija koje će Vlada moći posjedovati. Također, istaknuto je kako će zakon stvoriti ogromnu rupu u svim postojećim zakonima o privatnosti, koje će se moći koristiti kao ‘stražnja vrata’.

Laički rečeno, ovaj zakon omogućit će kompanijama i vlastima novu moć, kontrolu i cenzuru komunikacije za kršenje autorskih prava. Zakon bi se mogao i upotrijebiti protiv kontroverznih WikiLeaksa.

Zakon CISPA za sada je podržalo više od 100 zastupnika koji favoriziraju cyber sigurnonost, no oni ne uzimaju u obzir što bi se moglo dogoditi sa svakodnevnim korisnicima Interneta.

Više na Zimo.co.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.