Sci-Tech

Barcelona

Microsoft predstavio Windows 8 operativni sustav u Consumer Preview inačici

Microsoft predstavio Windows 8 operativni sustav u Consumer Preview inačici

Pogled u prozore novog operativnog sustava

Microsoft je danas predstavio Windows 8 u Consumer Preview inačici, sljedeći korak u razvoju Windows operativnog sustava.

Posljednju inačicu najpopularnijeg operativnog sustava svi zainteresirani korisnici moći će preuzeti na adresi http://preview.windows.com.

Prva dostupna verzija novog operativnog sustava, Windows 8 Developer Preview, predstavljena je krajem prošle godine, a preuzelo ju je više od tri milijuna korisnika.

- Windowsima 8 obuhvatili smo različite načine na koje  ljudi komuniciraju s računalima. Želja nam je omogućiti prirodnu interakciju korisnika s računalom, neovisno o tome koriste li Windows 8 tablet, prijenosno računalo ili "sve-u-jedan" stolno računalo - naglasio je Steven Sinofsky, predsjednik odjela Windows i Windows Live u Microsoftu, dodajući kako će Windows 8 Consumer Preview omogućiti punu funkcionalnost u korištenju računala.

Div iz Redmonda je na predstavljanju Windows 8 Consumer Preview inačice istaknuo ključne nove funkcionalnosti u operativnom sustavu.

Širok raspon promjena i poboljšanja

Od predstavljanja Developer Preview inačice u rujnu prošle godine, koja je razvojnim inženjerima omogućila pregled platforme sa stanovišta programera, Windows 8 poboljšan je u svakom pogledu, od unaprjeđenja upravljanja korisničkim sučeljem na dodir, ali i tipkovnicom i mišem, do unaprjeđenja razvojne platforme. Na taj način poboljšane su performanse, kvaliteta i pouzdanost neovisno o platformi. Dopunom funkcionalnosti, svi zainteresirani korisnici moći će pregledati detaljnije funkcionalnosti Windowsa 8.

Windows Store s novim aplikacijama

Windows 8 Consumer Preview ujedno obilježava i otvaranje Windows Store trgovine aplikacijama, s koje će zainteresirani moći preuzeti i isprobati niz novih aplikacija koje koriste punu funkcionalnost Metro korisničkog sučelja, a koje su izradili nezavisni razvojni inženjeri kao i Microsoftov Windows tim. Tijekom dostupnosti Consumer Preview inačice, sve aplikacije u toj internetskoj trgovini korisnici će moći preuzeti bez naknade, a sam Windows Store korisnicima će ponuditi i personalizirane preporuke za aplikacije. Windows 8 će korisnicima omogućiti korištenje aplikacija i postavki na različitim računalima, čime je olakšano istraživanje i testiranje novih aplikacija, a razvojni inženjeri dobit će izuzetnu priliku razvijati aplikacije za različite platforme.

Veza s „oblakom", s bilo kojeg Windows računala ili Windows Phone telefona

Windows 8 Consumer Preview nudi jednostavnu integraciju sa sadržajem koji je korisnicima najvažniji, na različitim web-servisima. Mogućnost povezivanja s Microsoftovim korisničkim računom omogućava pristup nizu funkcionalnosti, uključujući mogućnost sinkronizacije postavki te povezivanja s raznovrsnim uslugama. Podaci će se pritom sinkronizirati s računalnim oblakom, između računala s Windowsima i pametnih telefona s Windows Phone 7 operativnim sustavom.

Nova generacija internetskog preglednika

Za pregledavanje internetskih stranica, Windows 8 Consumer Preview nudi posljednju inačicu Microsoftovog internetskog preglednika, Internet Explorer 10. Preglednik je dizajniran kako bi ponudio optimalno korisničko iskustvo na Windows 8 uređajima. Zahvaljujući korisničkom sučelju koje omogućava pregledavanje sadržaja tako da korisnika što manje ometa samim sučeljem, prikazujući internetski sadržaj na čitavoj površini. Hardversko ubrzavanje omogućava brzo i glatko pregledavanje multimedijalnih sadržaja.

Pregled hardverskih mogućnosti

Prilikom predstavljanja nove inačice operativnog sustava, Microsoft je prikazao rad Windowsa 8 na raznovrsnim X86 i ARM uređajima. Hardver će biti dostupan odabranim razvojnim inženjerima, koji će ga moći detaljno isprobati. Windows 8 Consumer Preview dostupan je za preuzimanje na engleskom, francuskom, njemačkom, japanskom i pojednostavljenom kineskom. Više informacija o Windows 8 operativnom sustavu te veza za preuzimanje dostupni su na stranicama http://preview.windows.com odnosno http://windowsteamblog.com.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.