Sci-Tech

AR.Drone

Savršena igračka za ljubitelje letjelica

Savršena igračka za ljubitelje letjelica

Francuska kompanija Parrot za vas ima idealan gadget ako ste veliko dijete i volite se igrati modelima na daljinsko upravljanje. Njihov proizvod AR.Drone je sofisticirani helikopter, četveroelisni leteći robot jednostavne konstrukcije, ali zato impresivnih letačkih mogućnosti.

Cijenu od 300 eura opravdava poprilična hardversko-softverska složenost - dvije kamere, ultrazvučni senzor, 3-osni akcelerometar, dva žiroskopa, 4 motora koji se vrte brzinom od 35.000 okretaja u minuti, Linux OS na ARM9 procesoru, te vlastita 802.11b/g Wi-Fi mreža. Za upravljanje helikopterom nije potreban poseban daljinski upravljač već za to služi vaš pametni telefon ili tablet baziran na platformi iOS ili Android.

Za obje platforme je dostupna besplatna aplikacija koja prikazuje slike s kamera, a istovremeno njome kontrolirate i sve parametre leta. Letjeti možete kako u zatvorenom tako i otvorenom prostoru, a jedino ograničenje je domet bežične mreže. Slova AR u nazivu su skraćenica od 'Augmented Reality' (proširena stvarnost), na sliku iz kamere se softverski dodaju različiti objekti koje je moguće ganjati i upucavati te postoji već mnoštvo besplatnih igara koje to koriste, a dostupan je i besplatan SDK koji programerima omogućuje razvoj novih.

AR.Drone nije bez mana, ima relativno kratko vrijeme autonomije, let može trajati tek 12-ak minuta ali moguće je dokupiti dodatni set punjivih baterija. Glavna kamera ima malu brzinu osvježavanja slike i nije moguće snimiti let, ali će se zato - prema navodima proizvođača - to riješiti sljedećom verzijom koja bi se trebala pojaviti u prodaji sredinom godine. Ta će verzija kućnim autorima omogućiti namještanje trajanja snimanja i putanje helikoptera te strimanje i spremanje HD video zapisa (1280 x 720) na vaš mobilni uređaj.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.