Sci-Tech

sigurnost na interetu

Roditelji i djeca baš nemaju isti pogled na sigurnost na internetu

Roditelji i djeca baš nemaju isti pogled na sigurnost na internetu

Dio današnjih opasnosti na internetu obuhvaćaju: virusi, trojanski konji, računalni crvi, krađa identiteta, Cyberbullying

Od 13 do 18 posto djece već je bilo izloženo nekom obliku opasnosti na internetu, a isto toliko njih i dalje je u riziku da se to ponovi. U nekim oblicima ugroze čak i više, jer negativna strana interneta nije samo zlostavljanje. 

O tome je puno više rekla anketa koju su ispunjavali učenici škola te drugu koju su ispunjavali roditelji, a i vi ste imali prilike sudjelovati u njoj. 

"Anketa je ispunjavana od 21.10.2016. do 20.1.2017. Ispunilo ju je sveukupno 1045 roditelja koji su time dali svoj bitan doprinos širenju svijesti o rastućoj važnosti podizanja razine sigurnosti na internetu kako u našim obiteljima tako i u našem cjelokupnom društvu. 

Odmah na početku ćemo usporediti podatke iz jedne druge ankete koju su ispunjavali učenici OŠ Goričan prošle godine, kako bismo dobili, uz roditeljsko viđenje, i dječji pogled na istu materiju.", pojasnio je kreator ove ankete dipl. inf. Alan Belak OŠ Goričan iz OŠ Dr. I. Novaka Macinec.

ANKETA Sigurnost na internetu rezultati učeničke ankete

"Zanimljivo je da 58 % učenika tvrdi da  je na internetu manje od 2 sata dnevno, dok, kad se preračuna, to tvrdi samo 15-ak  ili manje  posto roditelja.

Prekomjerno korištenje interneta za djecu nije dobro iz više razloga i većina roditelja pristupa ovom pitanju na odmjeren način. S druge strane, pretjerano ograničavanje može biti kontraproduktivno. Recimo, ako netko svojoj kćerki ili sinu u npr. 8. r. zabranjuje otvaranje računa na društvenoj mreži dok, istovremeno, svi njihovi prijatelji u razredu taj račun već imaju, pojavljuje se rizik tajnog otvaranja računa pod drugim imenom ili otvaranje računa na nekoj drugi društvenoj mreži.  Pri tom se nepovjerenje između roditelja i djece još više povećava i to ne vodi u dobrom smjeru.

Zanimljivo je da roditelji u velikoj većini vjeruju da su njihova djeca sigurna na internetu, no kada se pogledaju podaci iz ankete koju su provodila djeca - njih je barem 13 posto već osjetilo neku vrst rizika, a kada im se to i dogodi, roditelji nisu baš ti kojima se obraćaju za pomoć. 

Tu su neki od podataka koji bi roditeljima trebali ipak malo otvoriti oči o pitanjima sigurnosti njihove djece na internetu. Da izbjegnete moguće rizike o kojima ćete možda upravo vi zadnji doznati. Ako će ikada itko i doznati, jer vidite - nemali broj djece ne bi se požalio nikome. A to je podatak koji itekako zabrinjava. 

U slučaju zlostavljanja putem interneta moguće je obratiti se: Plavom telefonu, Poliklinici za zaštitu djece i mladih grada Zagreba (u okviru njih djeluje Hrabri telefon), u školama su to obično razrednici, pedagozi. Naravno, kontaktiranje policije je, također, opcija.. Na društvenim mrežama, raznim forumima i sl. postoji opcija prijave zlostavljanja moderatoru, odnosno administratoru koji zatim poduzima odgovarajuće mjere. Telekomi imaju tzv. Abuse službe kojima se nemili događaji, također, mogu prijaviti.

Cyberbullying i računalni virusi

Uzgred, budi rečeno, dio današnjih opasnosti na internetu obuhvaćaju: virusi, trojanski konji, računalni crvi, krađa identiteta, Cyberbullying (obuhvaća npr. prijetnje i vrijeđanja na rasnoj, vjerskoj ili spolnoj osnovi i sl.), špijunske programe koji bez znanja korisnika mogu pratiti online aktivnosti i uzimati osobne podatke, adware može prikazivati korisniku neželjene reklame a također može, bez našeg znanja, prikupljati podatke o našim pretragama te ih slati na posebne web stranice tj. baze podataka. Zatim su tu još pornografski i nasilni sadržaji. Postoje opasnosti koje su, zapravo, kombinacije nekih od već spomenutih. Stalno se javljaju nove ugroze.

Tu je bitno naglasiti da je u onim slučajevima gdje su se djeca požalila puno puta na zlostavljanje putem interneta udio one djece koja su više od 5 sati dnevno prosječno na internetu  veći od polovice. 

Više o zaštitama možete doznati na poveznicama pri kraju ovog teksta, a ovdje ću samo spomenuti:

⦁ redovno ažuriranje/osvježavanje operativnog sustava

⦁ imati i redovito osvježavati antivirusni program (ali i anti spyware i anti adware programe –ponekad jedan program obuhvaća više značajki) te njime redovno čistiti računalo

⦁ uključiti Vatrozid (Firewall)

⦁ ne skidati sumnjive sadržaje na svoje računalo

⦁ ne ostavljati olako svoje osobne podatke po internetu

⦁ ne otvarati sumnjive poruke itd.


Reci što misliš!