Sci-Tech

Nema fotkanja

Kuvajt zabranio DSLR fotoaparate

Kuvajt zabranio DSLR fotoaparate

Nakon što su u mnogim arapskim državama zabranjeni BlackBerry mobiteli koje proizvodi kanadska tvrtka RIM, Kuvajt je odlučio zabraniti korištenje DSLR fotoaparata, prenosi net.hr.

Za razliku od mnogih telefona, BlackBerry podatke šifrira i preusmjerava u inozemstvo preko RIM-ova mrežnog centra u Kanadi. To je naime bio glavni problem za države poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i Indije jer ove države ne mogu nadzirati šifrirane podatke koji se šalju preko BlackBerryja.



RIM, tvrtka koja proizvodi BlackBerry odbila je nedavno ideju Ujedinjenih Arapskih Emirata da postavi proxy server unutar ove države kako bi tamošnje sigurnosne službe mogle nadzirati i ovu vrst komunikacije.

Ipak, potez Kuvajta o zabrani DSLR fotoaparata još je čudniji. Naime, novinari će i dalje smjeti koristiti ovu vrst fotoaparata, dok će za sve ostale biti zabranjena upotreba DSLR-ova, odnosno fotoaparata koji koriste mehanički sustav ogledala i pentaprizmu (petostrana refleksija svjetla) kako bi sproveli svijetlo od leća do optičkog tražila.

Prema pisanju dnevnih novina Kuwait Times, o zabrani su raspravljali Ministarstvo informacija, Ministarstvo za socijalna pitanja i Ministarstvo financija. Nije još jasno zašto su odlučili zabraniti veće kamere, dok su kompakt fotoaparati i kamere na mobitelima i dalje, kako se pretpostavlja, dopušteni za upotrebu u Kuvajtu.

Zabrana se ne odnosi samo na Kuvajćane, već i za turiste tako da ako planirate predstojeće praznike provesti u Kuvajtu, savjetujemo vam da kod kuće ostavite svoj Canon ili Nikon.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.