Sci-Tech

Apple, iPhone

Aplle predstavio novi opreativni sustav za iPhone, OS 4.0.

Aplle predstavio novi opreativni sustav za iPhone, OS 4.0.

Apple je dosad prodao 450.000 primjeraka iPada, 50 milijuna iPhonea i 35 milijuna iPoda Touch

Legendarni direktor Applea Steve Jobs još se jednom popeo na pozornicu u Appleovoj zgradi u Cupertinu u Kaliforniji i predstavio novitete koje vlasnike iPhonea čekaju ovoga ljeta u obliku nove inačice operativnog sustava iPhone OS-a 4.0. Na iPad će nova inačica OS-a stići na jesen.

 

iPhone OS 4.0 postat će dostupan korisnicima ovoga ljeta i donijeti sedam novih ključnih mogućnosti, među kojima je vjerojatno najvažnija 'višezadaćnost' (eng. multitasking), što znači da će korisnici moći u isto vrijeme imati otvoreno više aplikacija. U Appleu tvrde da to neće biti nauštrb trajanja baterije i brzine rada, a mi se samo možemo nadati da je to uistinu tako. Nažalost, multitasking će raditi samo na iPhoneu 3GS i iPodu Touch, a vlasnici starijih modela ostat će bez te mogućnosti.

S korisničke strane, stvar je jednostavna: kada imate više otvorenih aplikacija, možete se prebacivati između njih pomoću izbornika na dnu zaslona svog iPhonea.

Mnogi od ostalih navedenih noviteta usko su povezani s multitaskingom; primjerice, sada ćete moći koristiti GPS aplikaciju i u isto vrijeme slušati glazbu s nekog internet radija, a moći ćete i razgovarati putem VoIP aplikacija dok budete radili nešto drugo.

Novi iPhone OS podržavat će i mogućnost pospremanja nekoliko aplikacija u direktorij (eng. folder). Prilično zgodna mogućnost koju smo u raznim oblicima već vidjeli u nekim aplikacijama.

Sljedeća je novost poboljšana aplikacija za e-poštu, koja sada podržava jedinstveni spremnik (inbox). Drugim riječima, moći ćete u jednom inboxu primati e-poštu s više različitih korisničkih računa.

Broj četiri na listi Stevea Jobsa dolazi s iPada; riječ je o aplikaciji iBooks, što znači da ćete odsad moći kupovati i čitati knjige i na svome iPhoneu. Naravno, to iskustvo neće biti tako ugodno kao na iPadu, koji ima znatno veći zaslon, no i iPhone može poslužiti u tu svrhu.

I korporativni korisnici dobili su nekoliko zanimljivih novih mogućnosti. Kao najvažnije izdvojit ćemo podršku za više korisničkih računa Exchange i bolju zaštita podataka.

Sljedeći je novitet Game Center, centralno mjesto za sve aktivnosti vezane uz igranje na iPhoneu. Tu će biti top ljestvice, mogućnost grupiranja s drugim igračima... ukratko, iPhone je dobio svoj PlayStation Home odnosno Xbox Live.

Zadnja novost vjerojatno je i najvažnija samom Appleu, a zove se iAd. Riječ je o oglašavanju na iPhoneu, ali Apple ima posve drukčiju ideju kako to napraviti. Umjesto da reklame budu unutar aplikacije i da vas nakon klika izbace iz nje i pošalju u web preglednik, Apple će interaktivne reklame integrirati u sam operativni sustav, tako da će čitavo iskustvo biti puno ugodnije za korisnike. Apple će dijeliti dobit s oglašivačima u omjeru 60:40, a njihova je procjena da je iPhone OS kao platforma toliko velik, da je milijardu prikaza reklama dnevno sasvim realna brojka.

Osim ovih noviteta, Steve Jobs ponovo je dao neke brojke u vezi iPhonea i iPada. Apple je dosad prodao 450.000 primjeraka iPada, 50 milijuna iPhonea i 35 milijuna iPoda Touch. Nije čudo da su dionice te kompanije posljednjih tjedana odletjele u nebo.


Reci što misliš!