Sci-Tech

Mobiteli

Nokia N86 8MP - Solidan foto mobitel iz Finske

Nokia N86 8MP - Solidan foto mobitel iz Finske

Model N86 8MP nudi sve funkcije mobilnog telefona serije N i dodaje mu solidne fotografske mogućnosti, što je nedostajalo modernim Nokijinim uređajima

Finski proizvođač je nakon modela N95 poprilično zanemario fotografske mogućnosti svojih mobilnih telefona, iako ni one u 95-ici nisu bile baš najimpresivnije. Sony Ericsson, Samsung i LG pokazali su se daleko boljim izborom ljubiteljima fotografiranja mobitelom. Velika i, u ovom slučaju, spora Nokia se probudila iz zimskog sna i predstavila mobitel koji će zadovoljiti fotografski nastrojene korisnike. Model N86 8MP baš kako mu i ime kaže posjeduje fotoaparat razlučivosti osam megapiksela koji bi trebao popraviti sve Nokijine propuste. Iz tog razloga ćemo opis ovog telefona početi upravo fotoaparatom.

Fotoaparat se uključuje klizanjem pokrova s objektiva, pokrov je vrlo kvalitetno napravljen i odlično smješten u kućište da se ne bi aktivirao slučajno. Klizni mehanizam je prilično čvrst, što doprinosi njegovoj otpornosti na slučajnu aktivaciju. Odmah pored objektiva se nalazi dupla LED bljeskalica koja pri snimanju videa radi kao reflektor. Konkurencija već koristi prave bljeskalice, dok se Nokia još uvijek pouzdaje u LED diode koje rade na bitno manjoj udaljenosti i slabijim intenzitetom od prave bljeskalice.

Vrlo pohvalno je što je objektiv nešto šireg kuta nego što smo navikli u svijetu fotoaparata na mobitelima. Kvaliteta fotografija je daleko bolja od onoga što je Nokia dosad nudila, ali nipošto ne odskače od suvremenog prosjeka u toj kategoriji. Nažalost, mogućnosti obrade fotografija nakon slikanja gotovo da ne postoje, u čemu Nokia očito još mora učiti od konkurencije.

Ostatak mobilnog telefona je poslovično dobar. Radi se o pametnom telefonu Symbian koji nudi A-GPS, FM radio, HSDPA prijenos podataka, spajanje WiFi-jem na lokalne mreže. Sve te funkcije rade besprijekorno, a našlo se tu mjesta i za kompletnu podršku N-Gage te jednu besplatnu igru i digitalni kompas. Još jedna zanimljivost je da N86 u sebi ima, osim FM prijamnika, i FM odašiljač za slušanje glazbene kolekcije na radiouređaju u automobilu.

Glazbena kolekcija pohranjena u N86 može biti poveća jer telefon posjeduje osam gigabajta interne memorije i mogućnost proširenja microSD memorijskim karticama.

 

Kvaliteta izrade kućišta je odlična. Klizni mehanizam funkcionira besprijekorno, s pravom dozom otpora i odaje dojam trajnosti. Tipke su dovoljno razmaknute i napravljene od tvrde plastike, pa je tipkanje jednostavno i ugodno. Prigovaramo jedino centralnoj tipki za smjerove koja je mekana i previše pleše da bismo za svaki pritisak bili potpuno sigurni je li u dobrom smjeru. Sa stražnje strane kućišta u okviru fotoobjektiva nalazi se stalak kojim se ovaj telefon može postaviti na stol u kosom položaju, idealnom za gledanje videa. Međutim, nema ugrađene podrške za DivX i Xvid, za nju se korisnik mora sam pobrinuti i vjerojatno je platiti.

Model N86 8 MP korak je u pravom smjeru za Nokiju, ali njime je finski proizvođač tek počeo hvatati korak s foto-mobitelima, dok u drugim funkcijama nudi standardnu kvalitetu.

SPECIFIKACIJE

Nokia N86 8MP
Radne frekvencije: 850/900/1800/1900/UMTS MHz
Tip ekrana: 16M boja
Veličina ekrana: 320 x 240
Memorija: 8 GB + MicroSD
Dimenzije: 103 x 51 x 17 mm
Masa: 149 g
Vrijeme razgovora: 6 sati
Vrijeme na čekanju: 300 sati
Ugrađena kamera: 8 megapiksela
Komunikacija: Bluetooth, WiFi
Prijenos podataka: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA
E-mail klijent: Da
Cijena: 4.499 kn

Pogledajte GALERIJU


Reci što misliš!