Sci-Tech

Internet

Kina ima najviše internetskih korisnika

Kina ima najviše internetskih korisnika

Iako se prosječnom Europljaninu cenzure i zabrane koje kineski korisnik interneta mora trpjeti čine nepodnošljive, online penetracija u Kini ipak nezaustavljivo raste

Posljednji podaci o korištenju interneta u Kini pokazuju da u toj zemlji - unatoč strogom vladinom nadzoru i regulaciji - ima čak 253 milijuna korisnika, što Kinu stavlja i ispred SAD-a.

Iako se prosječnom Europljaninu cenzure i zabrane koje kineski korisnik interneta mora trpjeti čine nepodnošljive, online penetracija u Kini ipak nezaustavljivo raste. Iako je riječ tek o skromnih 19,1 posto od ukupnog broja stanovnika, to je dovoljno da ta zemlja postane najveća internetska velesila po broju korisnika.

Prema podacima Pew Internet and American Life Projecta, online penetracija u SAD-u je 71 posto, što znači da 223,1 milijun stanovnika koristi internet. Kina je sada taj broj ne samo prešla, već i premašila za tridesetak milijuna, a šanse da je SAD više ikada stigne ne postoje.

Što se tiče financijskih pokazatelja, Kina je još daleko iza SAD-a, Južne Koreje i drugih zemalja. Ukupni prihodi svih internetskih kompanija u Kini u 2007. godini iznose oko 5,9 milijardi dolara, dok su prihodi samo od online oglašavanja u SAD-u u toj godini bili 21,2 milijarde dolara. Upravo zbog toga jasno je da je Kina sljedeće veliko tržište za koje će se boriti divovi poput Googlea i Microsofta.


Reci što misliš!