Sci-Tech

Software

Izmjene u MS Visti zbog žalbe Googlea

Izmjene u MS Visti zbog žalbe Googlea

Microsoft morao popustiti Googleu

Softverski div iz Redmonda, Microsoft pristao je izmijeniti novi operativni sustav Windows Vista nakon što se njegov američki konkurent Google potužio da se ugradnjom funkcije pretraživanja radne površine u Vistu narušava načelo tržišnog natjecanja, objavilo je američko ministarstvo pravosuđa.

Microsoft će tako ugraditi u Vistu opciju pomoću koje će korisnici moći sami odabrati program za pretraživanje radne površine na računalima s ugrađenim operativnim sustavom Windows.

Sporna funkcija "Instant Search" omogućuje korisnicima pretraživanje tvrdih diskova.

Google je optužio Microsoft da je uvrštenjem vlastite funkcije za pretraživanje radne površine prekršio odredbe iz sporazumnog rješenja spora iz 2002. koji je konkurencija pokrenula, tvrdeći da joj Microsoft otežava kreiranje programa kompatibilnih s njegovim sveprisutnim operativnim sustavima.

Microsoft je najavio da će izmijeniti Vistu kako bi korisnicima omogućio odabir softvera za pretraživanje radne površine, kao što je već bio slučaj s funkcijama reprodukcije multimedijskih zapisa i pretraživanja interneta.

Nadalje, korisnik Viste bit će upozoren da upotreba Microsoftove funkcije pretraživanja radne površine može usporiti ostale programe.

Microsoft će obvezao i da će konkurenciji dostaviti podatke uz čiju će pomoć moći bolje uskladiti vlastite proizvode s operativnim sustavom Vista.

Promjene će biti uključene u Service-Pack 1 za Vistu krajem ove godine.


Reci što misliš!